Egyedülálló kezdeményezés a Dorogi Nehézatlétikai Clubnál

Az elmúlt hétvégén zajlott le a Dorogi Nehézatlétikai Clubnál az első mezvizsga. Hogy mi is ez az egyedülálló kezdeményezés, arról Puksa Ferenccel, az egyesület elnökével beszélgettünk.
Honnan jött a mezvizsga ötlete?
Számos küzdősport és harcművészet van, amelyeknél a sportolók az elvégzett munkáról, erőnléti és technikai fejlődésükről rendszerbe foglalt visszaigazolást kapnak a vizsgák segítségével. Ezzel írásba foglalt, elérhető célokat is kapnak, amelyek teljesítésével nő az önbecsülésük és erősödik a versenyszellemük is. Edző kollégákkal úgy gondoltuk, egy sportágspecifikus vizsgarendszer bevezetése hasznos lenne a birkózó sportban és segítené az utánpótlás nevelést.
Van-e az országban hasonló kezdeményezés?
Én úgy tudom, hogy nincs (világviszonylatban sem tudunk hasonlóról).
Miért tartjátok fontosnak, hogy a birkózók a gyakorlati tudás mellett megismerjék a sportág történetét és a kiemelkedően teljesítő sportolókat?
A sportág és a múlt bajnokai iránt érzett alázat kialakítása és megléte elengedhetetlen a jövő bajnokainak nevelésében. Az elméleti kérdések ebben a munkában lehetnek  segítségünkre.
mezvizsga1
Milyen korcsoportokban hirdettétek meg a vizsgát? Hogyan zajlott?
Diák I. (12-13 év) és Diák II. (10-11 év) korosztályban vártuk a sportolókat. Az első vizsgára 15-en jelentkeztek. Egyikük sajnos betegség miatt nem tudott részt venni rajta, így végül 14-en kaptak valamilyen minősítést. A DNC részéről Knyaskó Máté és Horváth György birkózó edzők vettek részt, a Magyar Birkózó Szövetség részéről pedig Struhács György, a junior kötöttfogású válogatott edzője. A vizsgán először olyan elméleti kérdésekre kellett válaszolniuk a birkózóknak, amelyek a sportág történetéről és a nagy elődökről szóltak. Ezután gyakorlati feladatok következtek, amelyben a korosztályuknak megfelelő kötelező elemeket kellett bemutatniuk (erőnlét, akrobatika, hídmunka, birkózó technikák).

Mit kaptak azok, akik sikeresen teljesítettek?
Elismerő oklevelet és a megszerzett minősítés (bronz, ezüst, arany)  szerinti birkózó mezt.
mezvizsga2
Hamarosan a város ad otthont újra a Fekete Gyémánt Kupának. Tudjátok már, hány ország hány versenyzőjét fogadjátok? 
Tíz országra számítunk ebben az évben. Ez azonban az utolsó percig változhat.
A DNC milyen esélyekkel indul a megmérettetésen?
Klányi Krisztofert emelném ki, aki a dobogó legfelső fokára is állhat, amennyiben tudásának 100%-át tudja kihozni magából a verseny napján. Rajos Richárdnak és Dóczi Mátyásnak az éremszerzés nagy trófea lenne, amelyet egy jó sorsolással lehetségesnek tartok. A többiektől birkózóhoz méltó, tisztes helytállást várok. Érdekességként megemlíteném, hogy ebben az évben a verseny második napján, vasárnap nemzetközi csapattalálkozót szeretnénk szervezni az egyéni versenyen részt vett csapattagok részvételével.
Gratulálunk a mezvizsga kezdeményezéshez, további sok sikert kívánunk a DNC sportolóinak!
Hajrá Dorog!