Fekete Gyémánt Kupa Dorogon – 2017. március 11-12.

A nagy hagyományokkal rendelkező Fekete Gyémánt Kupát idén is megrendezi a Dorogi Nehézatlétikai Club. A versenynek a Városi Sportcsarnok ad otthont március 11-12-én. A belépés ingyenes lesz, szeretettel várnak minden sportbarátot egy közös szurkolásra.

Knyaskó Mátéval, birkózóedzővel, a verseny egyik szervezőjével az eseményről beszélgettem.

Mit kell tudni a Fekete Gyémánt Kupáról?

– Ez egy nagy nevű, nemzetközi birkózóesemény, ami idén már 6. alkalommal kerül megrendezésre. Szombaton a kadet korosztály vesz rajta részt, ami azt jelenti, hogy a 15-16-17 évesek versenyeznek. Vasárnap a juniorok csapnak össze, vagyis a 18-19-20 évesek. A verseny kötött fogásban zajlik, vagyis csak deréktól fölfele lehet akciót végrehajtani az ellenfélen. Azt is tudni kell erről az eseményről, hogy Magyarországon a korosztályában a legerősebb válogató versenynek mondható, hiszen több, mint tíz ország vesz részt rajta és a teljes magyar mezőny. A válogató azt jelenti, hogy ez lesz az egyik állomása annak a sorozatnak, amely során a nyári európa és világbajnokságra kijuthatnak a versenyzők.

Említetted, hogy nemzetközi versenyről van szó. Mely országokból érkeznek hozzánk?

– Magyarországgal együtt 14 ország birkózói állnak fel a szőnyegre. Hollandia, Svédország, Olaszország, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Románia, Moldávia, Bulgária adott le nevezést.

Mi a rendezvény menetrendje?

– Szombaton 9 órától zajlanak a selejtező mérkőzések, majd 16 órakor kezdetét veszi a hivatalos megnyitó. Ez egy fél órás ceremónia lesz, utána 16:30-tól folytatódik a küzdelem a döntő összecsapásokkal. Vasárnap 9 órától 9:30-ig tart a megnyitó ünnepség. 9:30-tól 13:00 óráig selejtező mérkőzések, ezt követően pedig a döntők jönnek. A megnyitókon dr. Tittmann János polgármester úr, Szekér Zoltán sportigazgató, Farkas Tibor, a Magyar Birkózószövetség főtitkára és Komáromi Tibor, a Szövetség alelnöke tart beszédet.

Kikért szoríthat a dorogi közönség? Ki képviseli a Dorogi Nehézatlétikai Clubot?

– A szombati napon Dóczi Mátyás 50 kg-ban, Makó Kristóf, Gremsberger Bertalan és Klányi Krisztofer 69 kg-ban, Rajos Richárd pedig 85 kg-ban. Vasárnap Gremsberger Bertalan 66 kg-ban, Kismóni Móric 74 kg-ban és Kismóni Botond 84 kg-ban.

Kik a felkészítő edzőik a versenyzőiteknek?

– Kismóni János, Bacsa Ferenc, Puksa Ferenc, Klányi János, dr. Kövecs Károly, Horváth György és jómagam.

Köszönöm a válaszokat. Nagyon szorítunk a versenyzőknek, hajrá Dorog!