Véget ért a Velünk könnyebb egészségmegőrző programsorozat

Véget ért a nyár és ezzel együtt a “Velünk könnyebb” egészségmegőrző programsorozat is lezárul. A Dorogi Futókör Sportegyesület szakemberek bevonásával 2022. május 14-én indította el négy hónapos egészségmegőrző programsorozatát, ahol folyamatosan segítették és motiválták a jelentkezőket, hogy azok maximálisan elérhessék a maguk elé kitűzött célokat.

A rendezvénysorozatról Sárdi Tamással, az egyesület elnökével beszélgettünk.

Aki nem hallott még róla, mi pontosan a “Velünk könnyebb” egészségmegőrző programsorozat?

Korábban sokan fordultak hozzánk azzal a kérdéssel, hogyan vágjanak bele a futásba, mit egyenek, hogy sikeres legyen a fogyás és hogyan tartsák fenn a motivációjukat az emberek. A sokadik ilyen megkeresés után kezdtünk el gondolkodni azon, milyen jó lenne egy olyan komplex programsorozat, ahol a teljesen kezdőknek megmutathatnánk az alapoktól, milyen egy igazi életmódváltás. Szerencsére lehetőségünk nyílt részt venni a Városi Civil Alap felhívásán, ahol pozitívan bírálták el a pályázatunkat (VCA-KP-1-2022/4-000798), így elindíthattuk 2022. májusában a “Velünk könnyebb” egészségmegőrző programsorozatot. Azokat vártuk a programba, akik szerettek volna változtatni jelenlegi élethelyzetükön. Elsősorban kezdőkre számítottunk, de természetesen nem volt kizáró ok, ha valaki már régebb óta sportol.

Hogyan épült fel a program?

Elsősorban Dorogról és környékéről vártuk a jelentkezőket, hiszen minden héten személyesen találkoztunk velük az edzéseken. A Nyitó Napon teljeskörű állapotfelméréssel kezdődött a program, ahol testkép elemzést, futóteszteket, pszichológiai állapotfelmérést és erőnléti feladatokat is elvégeztek a jelenlévők a szakértőink állomásain. A résztvevők egy Motivációs Naplóba rögzítették a kiindulási állapotot. Minden hónapban egy ellenőrző mérést kellett csinálniuk, majd pedig a Záró Napon minden egyes állomáson újra végighaladni. Így kiderült, mennyit fejlődtek az emberek a program ideje alatt. Ezen kívül szakértőink minden hónapban egy tematikus előadással készültek az egészséges életmód témakörében. A Zöld Kör Rekortán Futópályán pedig heti rendszerességgel személyesen is futó- és erősítő edzéseket tartottunk.

Hogyan értékeled a “Velünk könnyebb” egészségmegőrző programsorozatot?

A négy hónapos programra összesen 80-an jelentkeztek és körülbelül 40 fő volt az, aki ténylegesen végigcsinálta a feladatokat és aktívan részt vett a közösség életében, ami – figyelembe véve, hogy a nyári szabadságok és a nagy meleg is közrejátszott – igen szuper eredménynek számít. Sokan vannak, akik sérülés vagy családi problémák miatt nem tudtak fizikailag ott lenni az edzéseken, de a zárt csoportban folyamatosan kommenteltek és jelezték – figyelnek, tanulnak, bár az edzéseken nem tudnak részt venni. A program hosszú távú célja egy remek baráti és támogató futóközösség létrehozása volt, amit maximálisan tudtunk teljesíteni. Ezen kívül a Dorogi Futókör Egyesület számára pozitívumként könyvelhetjük el, hogy sok új, aktív tagot szereztünk a rendezvénysorozat hatására.

Mi a következő lépés? Hogyan folytatódik a program?

Bár a szakértőink a program zárása után már nem nyújtanak személyre szabott tanácsadást, de a zárt csoport továbbra is megmarad és a futóedzők is heti garantált edzést tartanak az érdeklődőknek. Továbbra sem fogjuk elengedni a résztvevők kezét, hiszen bármikor fordulhatnak hozzánk tanácsért és segítségért ezentúl is.

Mi lesz a Dorogi Futókör következő eseménye?

Mint az utóbbi pár évben, idén is megrendezzük a szokásos Időutazás Futásunkat, az óraátállítással egyidőben. Vagyis 2022. Október 30-án, vasárnap hajnal 2 órakor indulunk és az órátállításnak köszönhetően hajnal 2 órakor érkezünk meg. Bővebb információ hamarosan weboldalunkon és az esemény Facebook oldalán olvasható majd.

Facebook esemény linkje:

Gratulálunk a programsorozathoz, reméljük minden résztvevőnek sikerült elérni a maga elé kitűzött célokat!