2018 az utóbbi idők legsportosabb éve

Dorog mindig híres volt a sportéletéről. De mi a helyzet most? Milyen tendencia jellemzi a város sportegyesületeit? Szekér Zoltánnal, a Városi Sportintézmény vezetőjével beszélgettünk a jelenlegi állapotról.

Milyen stratégia mentén folyik a munka jelenleg a dorogi sportegyesületekben?

A város képviselő-testülete évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy leteszi a voksát négy kiemelt sportág támogatása mellett, úgy, hogy a többit is megfelelő módon segíti. A prioritásos sportágak a labdarúgás, a birkózás, a kézilabda és a vizes sportok lettek, magában foglalva az úszást és a vízilabdát is. Ez az elképzelés, amelyet a 2015-ös Városi Sportstratégiában meg is erősítettünk, beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Folyamatosan emelkedett ezeknek az egyesületeknek a tagi létszáma, és az eredményességük sem maradt el.

Hány igazolt sportolója van jelenleg a városnak?

Az alábbi táblázatban a 2018-as januári helyzetet láthatjuk. Ebből kiolvasható, hogy részben a városi önkormányzati támogatásnak, részben a TAO forrásoknak vagy a kiemelt sportágfejlesztési támogatásnak köszönhetően az egyesületek finanszírozni tudják a megnövekedett létszám ellenére is a magas szakmai munkát. A táblázatból az is kiderül, hogy az edzői, szakedzői létszám is növekedett az utóbbi időben. Ugyanakkor együttes kihívása az egyesületeknek, hogy a saját bevételüket növelni tudják, ne csupán a tagdíjak tegyék ki ezt a tételt.

sportolói táblázat

Hol helyezkednek el az egyesületek a megye vagy az ország sportpalettáján?

A Dorogi FC a megyében a legmagasabb osztályban játszó csapat, teljesítményük mindenki által ismert. Most az utánpótlásra hívnám fel a figyelmet. A gyerekkorosztályok erős bajnokságokban játszanak, ahol sikereket érnek el, ami azt eredményezheti a jövőben, hogy helyben nevelkedhetnek fel a Dorogi FC felnőtt játékosai. Ehhez megfelelő ösztönzést ad a nagy csapat által elért eredmény is. A birkózásban a tavalyi év viharai után nyugodt munkavégzés folyik, ami kiegészül egy várakozással, hiszen az új Birkózócsarnok még idén átadásra kerülhet, így beköltözhetnek azok az utánpótlás és felnőtt sportolók, akik az egyesületet alkotják. A szakosztály vezetőváltását követően a csapat tovább tudott menetelni, ami mindenképpen pozitív és remélhetőleg az eredményességüket továbbra is megtartják majd. A kézilabdások kiemelten magas létszámmal bírnak. Bár Dorog kisváros, mind a fiúk, mind a lányok találhatnak maguknak labdás sportot, ahol akár felnőtt bajnokságig juthatnak. Ezt nagyon kevés ilyen méretű város mondhatja el magáról. Az úszásnál és a vizes sportágaknál elmondható, hogy egy szűk, de mégis erős utánpótlás úszócsapat működik stabilan az elmúlt években. A vízilabda csapat pedig komoly változás előtt áll, ugyanis a szakmai fejlődés érdekében a Budapest Honvéd Sportegyesülettel történhet szorosabb együttműködés a közeljövőben, amely után egy új szakmai team állhat össze, és a tehetséges gyerekek nagyobb korukra első osztályú csapatban folytathatják sportkarrierjüket. Az uszodai környezet pedig az utánpótlásban tud helyszínt biztosítani, méreténél fogva magam sem támogatok további bővülést. Szeretnénk a közeljövőben még jobban előtérbe helyezni a lakossági igényeket. Nem könnyű, szükséges a lakosságnak és a sportnak egymásra figyelni, ugyanakkor a település elmondhatja, hogy sportlétesítményei maximálisan kihasználtak és érdemes befektetések voltak.

dnc_01281

Mi a  helyzet a nem kiemelt sportágakkal?

A DESE további szakosztályai, úgy mint a teke, a tenisz és a természetjárás is virágzik. A tekések nagy létszámú felnőtt sportolói kört tudnak megmozgatni. A teniszezők kialakították a saját utánpótlás bázisukat Bartl Zoltán vezetésével. A természetjáró szakosztály pedig egy ifjúsági divízióval, a Barangoló Kalandorokkal tudott bővülni. Fontos fejlődés a város sportéletében, hogy új egyesületek alakultak: a Dorogi Futókör Sportegyesület és a Dorogi Kerékpáros Egyesület személyében. 2015 óta kiemelt figyelmet fordít a város a szabadidősport fejlesztésére. Ezek az új egyesületek ennek a hírnökei, képviselői, hiszen célunk, hogy a gyermek korosztály mellett a felnőttek is megtalálják annak a lehetőségét, hogy részt vegyenek a város sportéletében. Működik szertorna, gumiasztal és trambulin szakkör is Jurák Norbert vezetésével, tovább színesítve a kínálatot. És természetesen a DNC kötelékében további működő szakosztályokat is fontos megemlítenünk: az évek óta nagy létszámú és stabilan működő karate csapat, illetve kempósok, grapplingesek, továbbá kis aikido csapat is található a városban. Szeretnénk az új csarnok átadásával minden aktívan működő küzdősportcsapat helyét megtalálni.   

yt1

Sportos év lesz a 2018-as év a lakosság számára?

Azokban a kezdeményezésekben, amelyeket a Sportintézmény az elmúlt években elindított, sikerült a civil sportegyesületekkel együttműködve fejlődést elérnünk. Ez azt jelenti, hogy az említett szervezetek már képesek önállóan is levezényelni ezeket a rendezvényeket. Mi pedig újabb és újabb programokkal szeretnénk tovább színesíteni a palettát. Ezeknél a rendezvényeknél nem az élsportolók a célközönségünk, hanem azok, akik szeretnék magukat jól érezni, élményt szeretnének szerezni maguknak és a családjuknak és emellett természetesen új és érdekes dolgokat szeretnének kipróbálni. Érdemes lesz figyelni a következőkben is a Dorogi Sport oldalát, hiszen folyamatosan tudósítunk az újabb és újabb rendezvényekről és mozgáslehetőségekről. Az eseményeket és lehetőségek számát tekintve, az egyik legsportosabb év lesz az idei.

Van-e valami újdonság a Sportiroda tarsolyában?

Egy egészen új programot indítunk el hamarosan a helyi sportlétesítményekkel és klubokkal együttműködve. A ‘Legyél fittebb 2018-ban!’ elnevezésű életmódváltó programunk márciustól májusig fog tartani és reméljük nagy érdeklődésre tart majd számot. Céljaink között szerepel, hogy egy évben kétszer indítsuk útjára a programot, segítve ezzel azokat, akik változtatni szeretnének az életmódjukon és egészségesebben szeretnének élni.

fb_oldal