A gyerekkori mozgás jótékony hatásai – interjú Peer Krisztinával

Ahogyan arról már korábban írtunk, 2021 tavaszán (terveink szerint május 3-tól) megnyitja kapuit a Dorogi Mozgásfejlesztő Központ. Ennek apropójából, a gyerekkori mozgás jótékony hatásairól beszélgettünk, Peer Krisztina, klinikai gyermek szakpszichológussal és meseterapeutával.

Miért tartod fontosnak már óvodás, kisiskolás korban a mozgás alapú foglalkozásokat?

A gyerekek természetes közege a játék és a mozgás. Ha ezt a kettőt ötvözzük, akkor egészen biztosan nem csak jól, de biztonságban is érzi majd magát a gyermek.

A szabad mozgás jó esetben a gyerekek napjának nagy részét kiteszi, de bizonyos életkor fölött elengedhetetlen, hogy irányított foglalkozásokon is részt vegyenek, hogy megvalósulhasson a célzott fejlesztés. Egy nagycsoportos óvodás, vagy egy kisiskolás már képes bekapcsolódni egy csoportos foglalkozásba, ahol kipróbálhatja saját képességeit, ahol megélheti azt, hogy ő is képes valamire, ügyes valamiben.

Mely területek fejlesztése fontos a korai életkorban?

A mozgás – különösen a mozgáskoordináció és a keresztmozgások – fejlesztése rendkívül fontos az idegrendszer ép működése szempontjából. A rendszeres és irányított mozgás az idegrendszer érését segítik elő, így nem csak egy kialakult probléma esetén lehet jótékony hatásuk, de a megelőzésben is fontos szerepet játszanak.

Az idegrendszer éretlensége – ami kis óvodásoknál még természetes -, számos nehézséget okozhat a tanulás, a viselkedés, vagy akár az érzelemszabályozás területén. A mozgásfejlesztéssel hatni tudunk az idegrendszer fejlődésére, ami a gyerek értelmi képességeit fejleszti, megelőzve ezzel számos, esetlegesen bekövetkező iskolai kudarcot.

A tudatos, irányított mozgásfejlesztés a testséma, testkép kialakításában is fontos szerepet játszik, ami pedig elvezethet egy egészséges énkép kialakításához. Az egészséges személyiségfejlődés része egy megfelelően kialakított énkép, ami nemcsak az önmagáról, de a másikról való gondolkodásnak is az előszobája.

Tapasztalataid tükrében mit tanácsolnál a kisgyerekes szülőknek?

A mozgásfejlesztés segít kiépíteni az idegsejtek közötti kapcsolatokat, illetve a már meglévő kapcsolatokat megerősíti, ezzel biztosítja az idegrendszer megfelelő működését. Ez a folyamat gyakorlatilag az idegrendszer tréningezése, karbantartása, ami éppen úgy működik, mint egy aktívan sportoló gyerek esetében, aki edzésről edzésre lesz egyre ügyesebb a kapura rúgásban, vagy éppen a középtávfutásban. 

Láthatjuk tehát, hogy a mozgásfejlesztés szerepe jelentős a megelőzésben, ezért, ha szülőként azt szeretnénk, hogy a gyermekünk kiegyensúlyozott és sikeres tudjon lenni az iskolai életében és a kortársközösségben egyaránt, adjunk neki egy esélyt a Dorogi Mozgásfejlesztő Központ szakemberei segítségével.

További információk