Családi túrákat terveznek a dorogi természetjárók

A túrázás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység hazánkban, a friss levegőn tartózkodás mindenkinek ajánlott. A dorogi természetjárók vezetőjével, Szax Zsolttal a nyári terveikről beszélgettünk.

Hogyan vészelték át a korlátozásokat a DESE Természetjáró Szakosztályának tagjai?

A  tervezett belföldi és külföldi programjainkat sajnos le kellett mondanunk és a havonta esedékes taggyűléseket sem tartottuk meg. A hétvégeken ügyeleti rendszerben voltunk a Sasfészek Turistaháznál, karbantartottuk a túraútvonalakat, és a ház körüli teendőket végeztük el. Kisebb túrákat szerveztünk, de csak tagok részére és az ajánlott előírások betartásával.

Milyen programokat terveztek most, az enyhítések idejére? Hogyan tervezitek az újraindulást?

Lehetőség van egyéni és szervezett túrákon való részvételre. Szakosztályunk szervezett túráin bárkit szívesen látunk, de az esztergomi két természetjáró klubbal is szoktunk túrázgatni, az ő programjaikhoz is lehet csatlakozni.

Az év második felére tervezett csoportos túráinkat – reményeink szerint – meg tudjuk tartani. A határnyitás után célba vesszük a Magas-Tátrát és Erdély hegyeit is. A tavalyi év során havi rendszerességgel megtartott Családi Túrák folytatását is tervezzük, a megszokott szakosztályi (Mikulás Túra, Téli-tábor, Hír József Emléktúra, stb.) túrák mellett.

Milyen célközönségnek szólnak ezek a programok?

Az edzett, és kevésbé edzett természetszeretők is megtalálják a maguknak szóló programokat. A Családi Túrákat kifejezetten az idősebbeknek vagy kisgyerekes családoknak találtuk ki. A nagyobb kihívásokra éhezők a külföldi, többnapos magas-hegyi túráinkon próbálhatják ki magukat.