Idén is tematikus táborokkal várják az úszókat Dorogon

A járványügyi helyzet elmúltával az Új-Hullámnál is újraindult az élet. A héten már elindultak az úszótanfolyamok és hamarosan a nyári táborok is startolnak. A részletekkel Barna Péterrel beszélgettünk.

Hogyan érintett benneteket a koronavírus járvány megjelenése és az emiatti korlátozások?

Nagyon rosszul érintett minket a helyzet. Úgy indultunk neki a félévnek, hogy új lendületet vettünk, összedugtuk a fejünket és remek programokat találtunk ki a gyerekeknek. Minden hónapban a már meglévő szokásos programok mellé, mint a farsang vagy a húsvét, valami extrát terveztünk (például Duna Aréna látogatás). Először csak jöttek a suttogások, hogy lehet bezárnak majd az uszodák egy-két hétre, aminek picit örültünk is, mert így több idő jutott volna a szervezésre. Aztán jöttek a programlemondások, már a farsangot sem lehetett megtartani, de ilyen nagy szigorításra nem számítottunk – igazán lesokkolt mindenkit az egész helyzet.

A vízilabda szakosztály életét mindig úgy tervezzük, hogy felszálló ágban fejezzük be a bajnokságot. Tavaly ebből lett egy érmes helyezés, idén azonban ez nem jött össze. A srácok nagyon jó formában voltak a szezon lefújása előtt, az ifi csapattal pont az utolsó hétvégén sikerült megvernünk azt az ASV Wien-t, akik csupa szerb válogatottal álltak fel. Ez egy eszméletlen nagy siker volt, már lelki szemeimmel azt láttam, hogy mindenkit oda-vissza verünk, de aztán a bajnokságot felfüggesztették, majd lezárták, így maradt nekünk a negyedik hely.

Mennyire viselte meg a játékosokat a helyzet? Hogyan tudtátok velük tartani a kapcsolatot?

A Facebookon indítottunk több kampányt, amelynek az volt a célja, hogy bár távolról, de tartsuk a gyerekekben a lelket és motiváljuk őket a mozgásra. Ezek mindegyike nagyon sikeres volt, mind a játékosok, mind a szülők aktívan részt vettek benne. Szakosztályi szinten a srácok az első két hétben még élvezték a helyzetet, de aztán hiányzott nekik a mozgás, a társaság, az együttlét. Ekkor kezdték el érezni a helyzet súlyát. Ezért csináltam nekik a Google Classroomban egy csoportot, ahová hetente háromszor feladatokat töltöttem fel, amiket el kellett végezniük. Ezzel sikerült hosszabb ideig fenntartani az érdeklődésüket, de aztán a természetes közegük, a víz hiányát ez sem tudta pótolni és csökkent a lelkesedés. Nekem hatalmas élmény volt az első edzésünk, ahol rossz időjárási körülmények között, hideg vízben tartottuk meg a foglalkozást, de hatvan gyerekből csak egy hiányzónk volt. Ez is bizonyítja, mennyire várták már az újraindulást.

Milyen programokkal várjátok most a gyerekeket az újranyitás után?

A héten indítottuk újra az úszótanfolyamainkat. Fontos megemlíteni, hogy az uszodában maximálisan betartjuk a higiéniás előírásokat, a víz klórszintje maximális és folyamatos a takarítás az épületben. Reméljük a szülők is érzékelik ezeket és merik elhozni a gyerekeket a foglalkozásokra.

Szerencsére az időjárás is kezd egyre melegebb lenni, így arra számítunk, egyre többen jönnek hozzánk vissza úszni. A leállás miatt úgy döntöttünk, hogy azokat a klasszikus tanfolyamainkat, amelyeket általában iskolaidőben tartunk meg, idén nyáron is tovább folytatjuk. Emellett nagyon népszerű az intenzív úszótanfolyam, amelyet egy nagyobb vízparti nyaralás előtt szoktak főként igénybe venni és egy remek úszásalapot ad a gyereknek.

A korábbi években többfajta tematikus tábort tartottunk, idén ezt négyfajtára szűkítettük le. Maradt a klasszikus úszótábor, amely során napi két úszófoglalkozás mellett játékos vetélkedőkkel, sportos foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket. A KreÁlom táborban az úszás mellett nagy hangsúlyt kapnak a kézműves foglalkozások. Idén először önvédelmi tábort is indítunk, amelyben délelőtt a Dorogi Nehézatlétikai Club edzői tartanak foglalkozásokat, ebéd után pedig az uszodában folytatódik a nap. A focitáborban pedig délelőtt labdarúgás, délután pedig úszás a program.

Mi a helyzet a felnőttekkel? Milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik úszni szeretnének?

Korábban már volt lehetőség magánoktatás keretében a felnőtteknek is arra, hogy megtanuljanak víz biztosan úszni. Ezt szeretnénk most kibővíteni azzal az akciónkkal, hogy ha belépőjegyüket bérlet formájában vásárolják meg, akkor tudnak hozzá igényelni felnőtt úszásoktatást. Nagyon bízom ennek a sikerességében és arra buzdítok mindenkit, ne legyenek gátlásai, ne szégyellje, ha felnőtt fejjel vág bele az úszásba. Felnőtt oktatóink nagyon türelmesek, így garantáltan mindenki sikerrel száll majd ki a medencéből.

Akik már tudnak úszni, őket 6.00 és 8.00 óra között korlátlan sávhasználattal várjuk. 8.00 és 9.30 között oktatás folyik, így csak három sáv van megnyitva a lakosság felé. 9.30 és 16.00 óra között szintén az összes sáv használható. Ezután kezdődnek az úszótanfolyamok és a vízilabda edzések, így ekkor viszonylag kevesebb lehetőség van úszni, de mindig vannak szabad sávok. Ez a rend a táborok indulásával majd módosulni fog, kérjük indulás előtt mindenki tájékozódjon a Nipl Stefánia Uszoda weboldalán.