Kisgyermekes szülőknek kínálnak új edzéslehetőséget

A járványügyi helyzet elmúltával Sárdi Tamással beszélgettünk, az újraindulásról és a tervezett programokról.

Hogyan érintették a Dorogi Futókör tagjait a járványügyi korlátozások?

A Dorogi Futókör tagjait rosszul érintették a korlátozások. Igyekeztünk betartani az előírásokat és elhalasztani a csoportos futásokat, foglalkozásokat. Mindenki egyénileg oldotta meg az edzését, a korlátozások miatt a tavaszi versenyeket is eltörölték, így a futóink motivációhiányban is szenvedtek. Elég nehéz úgy elindulni, ha nem tudod, a célversenyed megrendezésre kerül-e és ha igen, mikor. Igyekeztünk egyénileg új futóútvonalakat felfedezni és azt a zárt csoportunkban megosztani egymással, tippeket adva a többieknek arra, merre indulhatnak el egy kis testmozgásra.

Milyen programokat terveztek most, hogy bevezették az enyhítéseket? Hogyan tervezitek az újraindulást?

Szeretnénk újraindítani a heti pályaedzéseinket, a futóiskolát, a városfutásokat és a hétvégi közös futókirándulásainkat is. Valamint lehetőségünk nyílt két családi napot is rendezni, és kisgyermekes szülőknek tudunk majd futóedzéseket tartani.

Kiket vártok ezekre a programokra?

Bárkit szeretettel látunk a programjainkra – gyerekeket és felnőtteket egyaránt, nem kötelező a Dorogi Futókör tagság sem. A hétköznapi futóiskolás edzéseknek a kezdőktől a haladókig mindenki hasznát veszi, hiszen itt megismerkedhet a futás alapvető mozgásformáival, megtanulhat szabályosan futni, javítjuk a futótechnikát és próbáljuk fejleszteni a futáshoz szükséges izmokat is. A közös városfutások alkalmával a dorogi utcákat járjuk be, de néha a kesztölci kiserdőt vagy a Strázsa-hegyet is felkeressük. A hétvégi futókirándulások során hosszabb távokra indulunk el, felfedezzük a közeli Pilis és Börzsöny szebb tájait.  Bár a tempót mindig a társasághoz igazítjuk, ide tapasztaltabb, terepfutáshoz szokott futókat várunk. Ezek a programok általában 2-3 órás időtartamban zajlanak, szívesen várunk olyanokat is, akik eddig még csak aszfalton próbálták ki magukat.

Hogyan fog zajlani a családi nap?

Az augusztusi családi napra mindazokat az érdeklődőket várjuk, akik szeretnének a futásba, mint mozgásformába belevágni, de nem tudják, hol kezdjék. Nekik tartunk foglalkozásokat, ahol megismerkedhetnek az alapokkal és egy közös futáson is részt vehetnek. A gyakorlottabbaknak workshopokat, előadásokat szervezünk, ahol mélyíthetik szakmai tudásukat és megismerkedhetnek az egészséges életmód alapjaival. De a gyerekeket és idősebbeket is várjuk, hiszen izgalmas családi versenyt is szervezünk majd.

Szeptembertől a Hétszínvirág Óvoda szakképzett óvónőivel együtt pedig útjára indítjuk új edzésformánkat, amelyet kisgyermekes szülőknek hirdetünk. Gyakori probléma, hogy sokan nem tudják megoldani, ki vigyázzon gyermekükre az edzéseik alatt. Nekik kínálunk megoldást, hiszen míg a szülők a Zöld Kör rekortán pályán róják edzésünkön a köröket, addig gyermekeik biztonságos környezetben, szakemberek felügyelete által foglalják el magukat.

Nagyon bízunk benne, hogy ezzel a kezdeményezéssel sok szülőnek kínálunk megoldást és választják a futást hobbijuknak.

Mi a helyzet a Gete Trail terepfutóversennyel?

A járvány miatt 2021-re halasztottuk a rendezvényt. Jövőre a megújult Gete Trailen új útvonalakkal, még több kihívással és izgalommal várjuk majd a futókat.