A vízitorna, mint új mozgásforma – beszélgetés Szenczi Zsuzsival

A MindenKOR Mozgásban! rendezvénysorozat 2017-ben is tovább folytatódik. Az elmúlt héten Szenczi Zsuzsi, aerobic sportedző várta az érdeklődőket a Nipl Stefánia Uszodában a vízitornára.

FB_IMG_1487316953394

– Mikor és miért választottad ezt a pályát?

– 4 éve szereztem meg az aerobic sportedző képesítést. Ezt pedig 2 éve kiegészítettem a személyi edző bizonyítvánnyal. Szerettem volna még tovább képezni magam és kerestem, mi lehetne az a mozgásforma, amivel érdemes lenne még foglalkozni. Ekkor találtam rá az aquafitnessre. Ez akkor még egy teljesen új dolog volt, amiben ötvöződik a mozgás és a vizes közeg, ezért ezt választottam.

– Hogy kerültél kapcsolatba a MindenKOR Mozgásban! rendezvénysorozattal?

– Knyaskó Máté keresett meg engem a Kristály Szépségházon keresztül, hiszen ott is találkoztam az idősekkel, igaz ott más mozgással kapcsolatban. Elmondta, miről szól ez a rendezvénysorozat, ezért örömmel csatlakoztam a csapathoz.

– Hogy képzeljünk el egy vízitorna órát?

– Minden óra bemelegítéssel kezdődik, majd ezt követően erősítés következik eszközök nélkül, majd eszközökkel, például vízinudlival. Minden testrészt átmozgatunk, majd egy kellemes levezetéssel fejezzük be az órát.

– Milyen jellegű órákat tartottál az idősebbeknek? Gondolom ott más igények merülnek fel, mint a fiatalabb korosztálynál.

– Igen, általában zenés órákat szoktam tartani. De az idősebbeknél minden az ő igényeikhez idomult. Mivel őket zavarta a hangos zene, ezért nélküli 60 perces órákat tartottam.

– Hogyan fogadták a nyugdíjasok a vízitornát?

– A fiatalabb korosztállyal ellentétben az idősebbek nagyon kitartóak. A MindenKOR Mozgásban! rendezvénysorozatnak köszönhetően el vannak látva programokkal. A törzsvendégek kb. 10-en voltak, ők szorgalmasan részt vettek minden foglalkozáson. Az elején fáradékonyabbak voltak, de a programsorozat végére javult az állóképességük javult és felerősödtek.

– Kiknek ajánlod a vízitornát és miért?

– A vízben minden ember a súlyának csak a 3,6 %-át nyomja, ezért sokkal kevesebb terhelés nehezedik az ízületekre. Ezért ajánlott az idősebb korosztálynak, vagy azoknak, akik túlsúllyal küzdenek. A víz leveszi a terhet a testről, ezért gyakorlatilag nincs sérülésveszély. Ajánlott még azoknak, akik valamilyen sérülés után regenerálódnak. Be lehet építeni a rehabilitációs folyamatba, így a felépülés gyorsabbá válhat. Szeretettel várok mindenkit a Nipl Stefánia Uszodába, ha szeretné ezt a mozgásformát kipróbálni.