Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion

[lead]Dorog város, valamint Komárom-Esztergom váregye egyik legnagyobb, egyben Magyarország egyik legrégebbi sportlétesítménye. A város közepén, a Köztársaság út – Iskola utca – Vasút-sor – Zsigmondy Vilmos lakótelep által közrezárt, 6334 négyzetméternyi területen található.[/lead]

Pályabérléssel kapcsolatos információ Városi Sportiroda:
Email: sportcsarnok @dorog.hu
Telefon: 06-30-2984021
Hétköznaponként 8:00- 16:00 között

Egykor a Dorogi Szénbányák Vállalat, 1995 óta napjainkig pedig a Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány a tulajdonosa. Üzemeltetője a Dorogi Városüzemeltetési kht. volt, míg 2012 óta a Dorog Város Egyesített Sportintézménye az üzemeltető. A Dorogi FC székhelye és centerpályája.

Építése 1918-ban kezdődött, és 1921-ben avatták fel. A stadion egy komplett sportközpont is egyben, ahol a füves szabványméretű labdarúgópályát és a hatsávos salakos atlétikai futópályát övező lelátókon és öltözőépületen kívül sportcsarnok, uszoda, műfüves villanyfényes edzőpálya, salakos kispálya, automata tekepálya, sportmúzeum, műanyag borítású sípálya, szauna is található.

A stadion, mint komplett sportközpont működik. Mindenkori fő rendeltetése a Dorogon működő versenysportokban résztvevő csapatok számára a mérkőzésekhez, versenyekhez, valamint az edzésekhez és a felkészülésekhez a megfelelő körülmények biztosítsa. Fennállása során mintegy 15 különböző sportág szakosztályai használták és használják. Az országos, illetve nemzeti bajnoki mérkőzések és versenyek, valamint különféle kupák, tornák mellett nemzetközi szintű viadaloknak, válogatott szerepléseknek, egy ízben pedig világbajnokságnak – a világ legerősebb emberei világviadalának – is otthont adott.
A versenysport mellett a diák-, és a tömegsportot is szolgálja. A sport adta lehetőségeken felül kihasználtsága szélesebb körben is kiterjed. A stadion egyben kulturális és szabadidőközpont is, amely a dorogi és a vonzáskörzetben élők számára számos kikapcsolódási lehetőséget is biztosít.

Története során rengeteg kiemelkedő, köztük számos világhírű sportoló alapozta meg itt a hírnevét szinte valamennyi sportágból. Csak néhányat említve, mint Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Ilku István, Ilku Péter, Monostori Tivadar, Varga János, Szűcs Lajos, Mucha József, Szabó József,Beke Imre, Ferencz Károly, Bacsa Péter, vagy Fekete László. Ezen felül itt készült a berlini olimpiára Csik Ferenc olimpiai bajnok úszó, valamint a dorogi csapat tagjaként itt szerepelt Ivo Georgiev bolgár válogatott labdarúgó is.

A nyilvántartásban korábban Bányász stadion, majd Dorogi Városi Stadion néven szerepelt, míg 2010. május 4. óta viseli Buzánszky Jenő nevét. Jelenleg az ország legrégebbi működő sportarénája.

Kis műfüves labdarúgó pálya

A Petői Iskola udvarán található 20 x 40 m-es, elkerített műfüves labdarúgó pálya.
Kiválóan alkalmas baráti társaságoknak szabadidős sportolásra, kispályás labdarúgó tornák lebonyolítására, gyermek labdarúgó tornák rendezésére.

A pálya bérleti díja: bruttó 8400 Ft/ óra ( Minden megkezdett óra egy egész órának számít, tehát fél óra bérlésére nincsen mód. )- öltözési lehetőséget igény szerint a Dorogi Sportcsarnokban biztosítunk.

Nagy műfüves labdarúgó pálya

A sportközponton belül található 60 m X 40 m es műfüves labdarúgó pálya, amely a városi egyesületek igénybevétele mellett szabadidősportra is kiválóan alkalmas és a foglaltság függvényében bérelhető. A helyszín alkalmas baráti összejövetelek és céges labdarúgó tornák, lebonyolítására, igény esetén a rendezvényhez szükséges szakmai kellékeket biztosítjuk.

A pálya bérleti díja: bruttó 9500 Ft/ óra (Minden megkezdett óra egy egész órának számít, tehát fél óra bérlésére nincsen mód. )- öltözési lehetőséget igény szerint a Dorogi Sportcsarnokban biztosítunk.