Úszás és vízilabda

Mottó: Gyorsabban-ügyesebben!

Elnök: dr. Herpák Petra

Irodavezető: Osváthné Szekér Cintia;

Helyszínvezető, koordinátok: Kovács Flóra

Úszó- és vízilabda szakosztály

Soós Tamara úszóedző
soos.tamara.98@gmail.com

Dinnyés Soma vízilabdaedző
vizilabda@uj-hullam.hu

A múlt
Dorogon nagy hagyományai vannak a vizes sportágaknak. 1923-ban itt épült meg az ország első vidéki 50 méteres uszodája és 1928-tól már úszószakosztály is működött a városban. Az évtizedek során korszerűtlenné váló uszodát azonban az 1980-as években lebontották, így a vízi sportélet is megszűnt.

A jelen és a jövő
A 2007-ben átadott Városi Uszoda új lehetőséget kínál az úszó- és a vízilabda sportélet fejlesztésére. 2009-ben megalakult egyesületünk – a régiek szellemi örököseként – ezt a folyamatot szervezi és menedzseli, a mai kor lehetőségeinek megfelelően.
Az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy városi és kistérségi központi utánpótlás nevelési szerepet töltsünk be. Ennek érdekében edzési, edzőtáborozási, versenyzési, és menedzselési lehetőséget kívánunk biztosítani a sportoló gyerekek számára, úszás- és vízilabda sportágakban. Lényegesnek tartjuk az országos versenyeken való eredményes szerepelést is.
A nevelés során célunk a közösségépítés, az egyén tehetségének kibontakoztatása, és az egészséges életmód propagálása és elterjesztése. Feladatunknak tartjuk úszóversenyek és vízilabda tornák szervezését, és a tehetségkutatás-gondozás koordinálását is.

Edzőink:
Úszás – Soós Tamara  – uszoedzo@ujhullamse.hu
Vízilabda – Barna Péter vízilabdaedző ( vizilabda@uj-hullam.hu) , Dinnyés Soma vízilabdaedző

Új-Hullám SE

Az Új-Hullám SE 2009 óta működteti úszó-és vízilabda szakosztályát. A klub utánpótlás neveléssel foglalkozik, fő célcsoportja az 5-16 éves korosztály. Az egyesület fő merítési bázisa az úszásoktatásban résztvevő gyerekek köre, de ezen kívül is szervez sportági toborzókat és fogadja a jelentkezőket.

Az úszószakosztály vezetőedzője 2013-tól Tószegi Andor, az ország egyik legtapasztaltabb utánpótlás neveléssel foglalkozó szakembere. Korábban a BVSC-ben, Székesfehérvárott, Veszprémben és Vácott dolgozott, ahol számos korosztályos magyar bajnok és válogatott versenyzőt nevelt ki.

A dorogi úszók az elmúlt években több megyei diákolimpiai aranyérmet nyertek, és rendszeres résztvevői az Országos Diákolimpiai döntőnek is.

A szakosztály saját versenyeket is szervez, amelyek évről-évre egyre sikeresebbek. Célja, hogy a térségben meghatározó utánpótlás nevelő szerepet töltsön be az úszás sportágban.

A vízilabda szakosztály vezetőedzője 2012-től Györe Lajos, korábbi női utánpótlás válogatott szövetségi kapitány, az Európa-bajnok női felnőtt válogatott edzője, aki világ-és Európa-bajnok játékosokat nevelt, illetve edzett.
A vízilabda szakosztály a Budapesti Vízilabda Bajnokságban, illetve a Duna Kupában versenyezteti csapatait.

Fő célja, hogy térségi utánpótlás nevelő központtá váljon, és tervei között szerepel egy női csapat elindítása is.