Faültetés követi az Otthon téri területrendezést

Futókör készül a dorogi Otthon téren. Az úgynevezett „Zöld Kör”-projekt során egy új, specifikus célú rekreációs tér jön létre uniós pályázati támogatásnak köszönhetően.
A város egyik frekventált, de elhanyagolt területén egy olyan találkozási pont létesül Dorogon, amely alkalmas korosztályfüggetlen szabadidős sport rendezvények, egyéni rekreációs tevékenységek fogadására, az egészséges életmód megőrzése, a közösségfejlesztés érdekében. A többfunkciós tér kialakításánál kiemelt szempont volt a környezettudatosság és az egészségmegőrzés a sport eszközeivel. A szakemberek a futópálya elhelyezésére több területet is megvizsgáltak, egyeztettek a Dorogi Futókör Egyesülettel.


A futókör Otthon téri kijelölésének három oka volt: a városközponti helye, a közintézményekkel való szoros együttműködés (mosdók, gyermekfelügyelet stb.), másrészt az elhanyagolt – sok esetben veszélyes – terület rendezése: kivilágítása, átláthatóvá tétele. Az önkormányzat tavaly szerezte meg a területet, amelynek rendezését célul tűzte ki.

0701_2


A terület rendezése során az Otthon téri parkban lévő 202 fából 28 darabot a pálya kialakítása érdekében kellett kivágni, ugyanakkor a szakember által megvizsgált lombos növények egyikén sem találtak fészket, tojásokat. A további 6 fát érintő kivágásokkal július közepéig, a költési időszak végéig vár a kivitelező. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a fák és cserjék tervszerű, nagyobb ütemű pótlására is sor kerül 2019 őszén. Összesen mintegy 92 fát és cserjéket ültetnek el a projekt részeként a park külső lehatárolásaként a Hétszínvirág Óvoda, a gimnázium, a szökőkút előtt és az alagúttal szemben lévő sávokba. Ennek eredményeként a fák pótlása a terület rendezése mellett kétszeres lesz. 


Az egészséges környezetben kialakítandó 400 méter hosszú és 2 méter széles, korszerű (rekortán) burkolatú futókör és a 100 méteres – a gimnázium testnevelés óráit is kiszolgáló – gyorsító szakasz mellett kültéri fitnesz eszközöket tartalmazó parkrészt létesít a város a kivitelezés során. 


Az egészséges életmód hívei által létrehozott közösségek fejlesztése hosszútávú célja a városnak, amely érdekében biztosítja számukra a szükséges feltételeket. A mozgásgazdag életmódra nevelés családi feltételeinek javítása érdekében – együttműködő intézményként – a futókör közvetlen szomszédságában működő önkormányzati óvodában biztosítja a sportolni vágyó szülők számára, hogy gyermekeiknek felügyeletet nyújt az intézményben.


Kívánjuk, hogy teljen mindenkinek kellemesen a szabadideje, élményekkel fejleszthesse egészségét!


FATELEPÍTÉSI AKCIÓK


Több fórumon faültetési akciókat szerveznek civilek. A kezdeményezéseket üdvözli a városvezetés, ugyanakkor kérjük, hogy a fatelepítési szándékot, a helyszínek és a fafajták kiválasztását a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályával minden esetben egyeztessék az akciók kezdeményezői!