Életmódváltás 2019-ben is!

2018. márciusában indult útjára a Legyél Fittebb! program Dorogon, amely egészséges életmódváltásra csábította a jelentkezőket. A szervező DorogiSport szakemberei száz főben maximálták a résztvevők számát és a nagy érdeklődésre való tekintettel ez a szám két nap alatt be is telt. Az egyik legszorgalmasabb és legeredményesebb életmódváltó Marosvölgyiné Császár Anikó volt, aki az idei programban már háziasszonyként fog szerepelni. Vele beszélgettünk az elért eredményeiről.

mcsá3

Honnan értesültél a Legyél Fittebb! programról?

Az interneten, a DorogiSport Facebookon láttam meg a felhívást, hogy lehet csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez. A húgommal, Mónival együtt már régebb óta életmódváltáson törtük a fejünket, így szinte egyszerre szóltunk a másiknak erről a lehetőségről. Mivel mindketten úgy éreztük, hogy csoportban jobban motiváltak vagyunk, amint megnyílt a regisztrációs felület, jelentkeztünk.

 

 

 

Milyen volt az életed a program előtt, miért érezted úgy, hogy csatlakozni szeretnél?

Jelentős túlsúllyal küzdöttem, amely a négy gyermekem születése után maradt rajtam. Már több diétát kipróbáltam korábban, amelyek ideig-óráig valamilyen súlycsökkenést okoztak, de hosszútávon nem hoztak tartós eredményt. Ráadásul gyakran nem ettem rendesen. A sok teendő miatt előfordult, hogy már csak akkor kaptam be valamit napközben, ha nagyon éhes voltam. Este pedig – amikor a legjobban rakódnak a kilók – rendszerint nagyobb étkezést tartottam. Természetesen fehér liszttel és cukorral, ahogyan azt a legtöbb ember teszi. Az utóbbi két évben pedig úgy gondoltam, hogy nem tudok a mozgásra időt szánni az életemben. Ezek összessége miatt éreztem úgy, hogy változásra van szükségem.

 

Hogyan változott meg az életed a program során? Mi volt rád a legnagyobb hatással?

Március elsején volt a nyitórendezvény, amely során dr. Bakanek György is előadást tartott. Ekkor hangzott el tőle az a mondat, hogy nyugodtan elhagyhatjuk az étkezésből a cukrot, hiszen az elhízásért leginkább ez és a fehér liszt a felelős. Ez hatalmas inspirációt adott a számomra. Hazamentem és másnaptól kezdve csak édesítőszert vagy mézet használok a mai napig, a cukrot teljesen kiiktattam az étrendemből. Vallom, hogy ezt csak így lehet. Drasztikus változtatás kell és szükséges még hozzá egy nagyon erős elhatározás is. Ha fejben eldöntöd, ha csak a változásra koncentrálsz, akkor sikerülni fog. A cukron kívül a fehér lisztet tönkölylisztre és Szafi lisztekre cseréltem, ami szintén a siker kulcsa volt számomra. A program előtt soha nem hallottam reform lisztekről, de hála a csatlakozott partnereknek, megismerkedtem ezekkel az alapanyagokkal is és ma már a kamrám egy polcát ezekkel töltöttem fel. Így bármikor tudok készíteni magamnak szénhidrátcsökkentett élelmiszert. A másik kulcskérdés a mozgás volt. Szerencsére volt arra lehetőség, hogy sétával, biciklizéssel gyűjtsünk pontot, nem volt kötelező részt venni a szervezett edzőtermi órákon. Nekem ez hatalmas segítséget jelentett, hiszen azokra – időhiány miatt – nem tudtam volna eljutni. Így viszont a húgommal együtt szinte minden nap lementünk a stadionba a pályára és gyalogoltunk. Az autót városi közlekedéshez csak végszükség esetén használtam – és ez a mai napig így van -, helyette bringára váltottam. Az étkezés és a mozgás hozta meg számomra a kívánt hatást.

mcsá1

 

 

Milyen eredményt értél el a Legyél Fittebb! program segítségével?

3 hónap alatt 15 kg-ot fogytam és ami a legfontosabb, hogy azóta is tartom ezt a súlyt. Jelenleg 65 kg vagyok, nagyjából a gyerekek előtti állapotot értem el újra. Októberben – hála a fogyásnak is – a régóta halogatott sérvműtétet is el tudták rajtam végezni és a kötelező pihenőidő után, január elseje óta ismét mozoghatok.

 

 

A testi eredményeken kívül hogyan élted meg lelkileg a változást?

A fogyás miatt nagyon örültem, de kicsit furcsán is éreztem magam a bőrömben kezdetben. Ugyanis sokan – bár megdicsérték az eredményeimet – azt gondolták, hogy valami súlyos betegségben szenvedek. Így többször kellett magyarázkodnom emiatt. De mivel sikerült újra elérnem a szülés előtti formámat, nagyon büszke voltam, vagyok magamra, önbizalmat ad a kitartásom.

Öt férfival élsz egy háztartásban. Ők hogyan viszonyultak az életmódváltásodhoz?

Kezdetben csak magamnak főztem máshogy, aztán egyes élelmiszereket becsempésztem a fiúk étrendjébe is. A barna színű liszteket nem kedvelik, de a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet elfogadták, az kinézetre és ízre is hasonlít a hagyományoshoz. A fiúk esznek cukrot, hiszen az ő szervezetük még fejlődésben van és mindannyian rendszeresen sportolnak is. A férjem is szeretne néhány kilótól megszabadulni, neki a cukor elhagyása nagy kihívás, mivel nem kedveli az édesítőszerek utóízét. Így ő gyakran mézet használ helyette. De általánosságban elmondhatom, hogy maximálisan támogattak az életmódváltás során.

A Legyél Fittebb! programban egy zárt Facebook csoportban segíthették egymást a résztvevők. Mi volt a véleményed erről a csoportról?

Én imádok csoportban dolgozni, nagyon motiválóak számomra mások eredményei. Sokat inspirálódtam a zárt csoportból is, hiszen voltak nagyon szuper receptek, amelyeket megosztottak velünk a résztvevők és jó volt azt is látni, ki milyen eredményeket ért el a három hónap alatt. Többen lehettek volna aktívabbak is, de reméljük az új résztvevők többet posztolnak majd.

Idén te leszel a program háziasszonya. Mit üzennél az új jelentkezőknek?

Csak akkor jelentkezzenek a Legyél Fittebb! programra, ha valóban megérett bennük az elhatározás a változásra. Tartós eredményt akkor tudnak elérni, ha belülről jön a változás iránti igény, nem külső hatásra és olyan erős, hogy bármit megtennének érte. Azt tudni kell, hogy az eredmények csak pár hónap után jelentkeznek, nem azonnal, így szükséges a kitartás is. Ha pedig ez mind megvan, akkor vegyenek részt aktívan a csoport életében, motiválják, bátorítsák a társaikat. Én mindig ott leszek, szívesen válaszolok nekik akár személyesen is, de a munkát nekik kell beletenni, csak így lesznek sikeres életmódváltók.

Regisztráció: https://tinyurl.hu/VV1V/ ! 😉