Interjú Puksa Ferenccel a Dorogi Nehézatlétikai Club elnökével

Puksa Ferenccel, a Dorogi Nehézatlétikai Club elnökével arról beszélgettünk, hogyan folytatódik tovább a munka náluk. Mint ismeretes, Lévai Zoltán, aki a korábbi vezetőedző volt, szakmai okokra hivatkozva kivált a csapatból és székhelyét a szomszédos Esztergomba tette át. A szakítás okairól és következményeiről kérdeztem az elnököt.

– Lévai Zoltán szakmai okokra hivatkozva távozott tőletek. Voltak előjelei ennek a szakításnak? Érezhető volt valamiféle feszültség?

– Igen, voltak szakmai feszültségek közöttünk. 2016-ban Lévai Zoltán a birkózó utánpótlás válogatott vezetőedzője lett, ami miatt a Dorogon folyó munkáit nem tudta ellátni. Helyette Pápa Péter és Brilla Gergő tartotta meg az edzéseket. Egy idő után elkezdődött a zúgolódás, mert nekünk itt, Dorogon lett volna szükségünk a szakmai munkájára.

– Mi volt végül a szakítás közvetlen kiváltó oka?

– Év végén egy szervezeti átalakítás történt meg a klub életében. Lévai Zoltán új posztot kapott, ami kevesebb edzői munkával, de ugyanakkora fizetéssel járt volna. Ő azonban nem értett egyet ezzel az átszervezéssel és az új szakmai irányvonallal, ezért a távozás mellett döntött.

– Sikerült békében elválni?

– Igen, abszolút. Nem személyi ellentétekről van szó, hanem szakmairól.

– Kik távoztak még vele együtt az edzők közül?

– Pápa Péter és Lévai Mária, akik Zoltán testvérei és Brilla Gergő, aki a saját nevelése, gyerekkora óta együtt dolgoznak.

– És mi a helyzet a tanítványokkal?

– A 100 fős keretből 37-en vele tartottak. Ők azok az U23-as versenyzők, akik a Zoli saját nevelésű tanítványai és a kadetek egy része. A szakítás így azt is eredményezte, hogy utánpótlás és felnőtt korosztályban nem tudunk minden súlycsoportban versenyzőket indítani.

– Hogy élték meg a gyerekek és a szülők ezt a változást?

– Fájó pont ez mindenki életében. Igazából senki sem örült neki, hiszen barátságokat szakított szét, hogy az eddigi csapattársak most ellenfelekké váltak.

– Téged személy szerint hogy érintett a dolog?

– Igazából felszabadított a lelki teher alól. Az utóbbi fél évben két táborra szakadt az edzői gárda. Komoly ellentétek alakultak ki a két nézőpont támogatói között, rengeteg konfrontációval. Ennek én, mint elnök álltam a középpontjában. Az utóbbi időben ez teljesen megkeserítette az életemet. A szakítás óta viszont teljesen megnyugodtam és feltöltődtem energiával.

– Hogyan folytatódik most a szakmai munka? Hogy néz ki a stáb?

– A klub vezetőedzője Kismóni János lett, aki világbajnoki ezüstérmes birkózó. Knyaskó Máté, dr. Kövecs Károly, Bacsa Ferenc, Horváth György, Klányi János, dr. Fodor Tamás és én tartok még edzéseket. A célunk az, hogy a 15 év alattiakkal folytassuk a jó sorozatot és az eddigiekhez hasonló hazai és nemzetközi sikereket érjünk el. 2018-ra megépül Dorogon a Birkózócsarnok és szeretnénk megtölteni ezt a komplexumot élettel. Ezért folyamatosan várjuk a gyerekek jelentkezését. Szervezeti szinten pedig szeretnénk egy pontosabban meghatározott alá-fölérendeltségi viszonyt és egy átláthatóbb egységet kialakítani.

– Milyen versenyekre készültök most?

– A klubban zavartanul folynak tovább az edzések, készülnek a gyerekek a megmérettetésekre. Februárban kezdődik a szezon, ahová tudunk, delegálunk versenyzőket. Február 19-én a Diákolimpia kötöttfogású területi bajnokságot rendezzük meg Nagysápon II.-III.-IV. korcsoportban. Március 11-12-én pedig Dorogon a kadet és junior kötöttfogású válogatót, amit Fekete Gyémánt Kupa néven ismerhetnek.

– Mikor és hol vannak az edzések?

– Kezdő edzések a dorogi birkózóteremben hétfőn 15:30-tól 16:30-ig vannak, amit dr. Fodor Tamás tart. A Zrínyi Ilona Általános Iskola tornatermében pedig kedden 15:45-től 17:00-ig és csütörtökön 16:00-tól 17:15-ig várjuk a kezdőket. Itt Knyaskó Máté foglalkozik a gyerekekkel.

További sok sikert kívánunk a klubnak és reméljük minél hamarabb sikerül kiheverni a szakítás utóhatásait.
Hajrá DNC!

(kép forrása: mandiner.hu)