Dr. Sávolt-Szabó Tünde

Megszületett a szakmai megállapodás a három birkózóklub között Dorogon

„Összefogással a sportolói életpályamodellért” címmel sportkonferenciát szerveztek Dorogon, amely végén szakmai együttműködési megállapodást írtak alá a Budapest Honvéd Sportegyesület, az Esztergomi Birkózó Egyesület és a Dorogi Nehézatlétikai Club vezetői

A rendezvényt, amelyet a Dorogi József Attila Művelődési Házban tartottak, Szekér Zoltán sportigazgató köszöntője nyitotta. Ebben kifejtette, hogy a sportszektorban lévők akkor tudják növelni hatékonyságukat, ha együttműködnek az állami szervekkel, a sportirányítással, sportszervezetekkel és a szakszövetséggel, megismerve azok finanszírozási rendszerét. Ha ez a hármas együtt tud működni, abból egy hatékony fejlődést lehet kihozni. Fontos, hogy az egyéneket kiemeljék a rendszerből és figyelembe vegyék az ő igényeiket, vagyis a sportolói kettős karrier a másik központi témája a rendezvénynek. A harmadik fő elem egy térséget érintő szakmai megállapodás. Az új birkózócsarnokban olyan szakmai munka fog folyni, amely biztosítani fogja a térség birkózásának hosszútávú fejlődését. Ezután dr. Tittmann János polgármester a sport és a városfejlesztés irányáról tartott beszédet.

Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára az állami sportirányításban történt változások gyakorlati hatásairól tartott előadást. Az MTI kérdésére kifejtette, hogy program indul az utánpótlás edzők támogatására. Az edzői életút programot 2017-től az utánpótlás korosztállyal foglalkozókra is kiterjesztik, így 350-nél több szakember kaphat havonta bruttó százezer forintos támogatást. A program kiterjesztésével az adott sportág eredményességének alapjait lerakó, utánpótlás korosztállyal foglalkozó edzőket szeretnék megbecsülni. 2018-ban a tapasztalatok figyelembevételével a támogatás összegét eredményességtől függően kétszázezer forintra emelnék. A sportági szakszövetségeket rövidesen megkeresik, hogy tegyenek javaslatot a támogatásra érdemes edzők személyére, majd a jelöltek véglegesítése után a szövetségek szerződnek a klubokkal a támogatás átadásáról.

Dr. András Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető-egyetemi docense, a Sportgazdaságtani Kutatóközpont igazgatója a kettős karrier lehetőségről tartott prezentációt. Ez év szeptemberében a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán kísérleti jelleggel duális képzés indul. Ez új lehetőséget nyújt a székesfehérvári sportklubok számára, hiszen nemcsak sportolói karriert kínálhatnak játékosaiknak, hanem ezzel együtt a sportközgazdász főiskolai diploma megszerzését is.

Rátkai István őrnagy, hivatásos toborzó saját életútját bemutatva vázolta fel a sportolók számára a katonaságot, mint életpályát.

A konferencia kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, ahol Gergely István, Farkas László, Bacsa Péter és Rédli András járt körül több sportszakmai kérdést. Többek között szó esett arról, miért lehet vonzó a katonaság egy sportoló számára.  Erre a legjobb példa Rédli András százados, aki a tavaly nyári olimpiai játékokon harmadik helyezést ért el a párbajtőr csapattal. Beszéltek arról is, hogy milyen nehéz egy kiemelkedő tehetségű sportolót egy kis városban ott tartani, vagy milyen fontos a támogató iskolai és családi háttér.

A rendezvény záróakkordjaként három birkózó szervezet (a Dorogi Nehézatlétikai Club, az Esztergomi Birkózó Egyesület és a Budapest Honvéd Sportegyesület) vezetői, Puksa Ferenc, Lévai Zoltán és Gergely István szakmai együttműködési megállapodást írtak alá.  Erre a várhatóan jövő májusban átadásra kerülő új birkózócentrum adott lehetőséget. A Budapesti Honvéd lesz a központ, Esztergom és Dorog pedig a két alközpont. Szeretnének az utánpótlás korúak és a felnőtt sportolók részére egyaránt mozgási lehetőséget biztosítani. A megállapodás megkötésére azért van szükség, hogy a jövőben hatékonyan tudjanak együttműködni nemcsak a térségben, hanem országosan is. Ez azt jelenti, hogy közös edzőtáborokat, edzőképzéseket szerveznek, erősítik a női birkózást és folyamatos lesz közöttük a szakmai konzultáció is.

Lévai Zoltán, Puksa Ferenc, Gergely István