Megyejáró Hódító Túrák sajtótájékoztató

MEGYÉNK KÖRÜL MEGYÜNK KÖRÜL – MEGYEJÁRÓ HÓDÍTÓ TÚRÁK VÁRJÁK A KIRÁNDULNI VÁGYÓKAT

A Komárom – Esztergom Megyei Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület szervezésében Megyejáró Hódító Túra-sorozat indul, mely ebben az évben 9 állomáson várja a megye túrakedvelő lakosait. Az első túrára Lábatlanon kerül sor, ahol áprilisban a település érdekességeivel ismerkedhetnek meg a vállalkozó kedvű résztvevők.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat megyei identitás erősítését célzó pályázatának keretében, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület szervezésében április 14-én 9 állomásos túra-sorozat indul megyénkben. A Megyejáró Hódító Túrákkal a szervezők célja, hogy a programok során a résztvevők megismerjék a megye természeti és épített értékeit, felfedezzék távolabbi környezetük hagyományait és különlegességeit, a túrázás pedig, mint közös kedvtelés közelebb hozza egymáshoz a távolabb élő közösségeket.

A rendezvénysorozatot bemutató sajtótájékoztatón a Megyejáró Hódító Túrák rendszerét, a túrák időrendi sorrendjét Szekér Zoltán, az egyesület elnöke ismertette.

Dr. Tittmann János, Dorog Város polgármestere köszöntőjében kiemelte, fontos, hogy felismerjük az értékeinket, kimunkáljuk azokat, és úgy kínáljuk őket, hogy a hódítás pozitív tartalmával együtt örömet jelenetsenek mindannyiunk számára.

Dr. Tittmann János, Dorog város polgármesterének köszöntője után Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a forrást biztosító megyei identitás pályázatot mutatta be. „Számunkra kiemelten fontos, hogy a pályázat keretében a megyében lehetőséget adjunk a különböző tájegységeken élőknek arra, hogy találkozzanak, megismerjék egymás szokásait és hagyományait. Erre kiváló terepet biztosítanak a túrák, de számos egyéb programmal, pl. Értéktár-megyenappal, applikációval és közösségi felületekkel, kisebb közösségi találkozókkal is készülünk” – mondta el a közgyűlés elnöke.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a forrást biztosító, a megyei identitás erősítését célzó Megyénk körül megyénk körül című pályázat célkitűzéseit és tervezett programjait ismertette.

Ezt követően az érintett települések polgármesterei és képviselői mutatták be az egyes állomásokat és a tervezett programokat. Az első túrára április 14-én, Lábatlanon kerül sor, ahol a település érdekességeivel, a világháborús időkből itt maradt bunkerekkel, és különleges fegyverekkel ismerkedhetnek a kirándulók.

Dinnyés István, Lábatlan Város polgármestere az április 14-i túra részleteiről beszélt.

Május 11-én, Bajnán a Gróf Sándor Móric Túrán tehetik próbára magukat az érdeklődők.

Kondár Sándor, a Bajnai Természetjáró Szövetség elnöke

Nagyigmándon, június 1-én különleges gasztro-kalandtúrával készülnek.

Prostek Tamásné, a Magos Művelődési Ház vezetője.

Június 29-én pedig Dorogra, különleges éjszakai túrára várják a túrázókat, ahol a bányászhagyományokat elevenítik fel.

Szekér Zoltán, Dorog Város Egyesített Sportintézményének vezetője

Augusztus 3-án Szomódon a sor, a vadnyugat világába nyerhetnek betekintést a jelentkezők.

Magyarics Gábor, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület TDM menedszere.

Augusztus 31-én Kesztölcön a babakocsival érkezőkre is számítanak, nekik is alkalmas túrával mutatják be a települést.

Radovics Istvánné, Kesztölc Község alpolgármestere

Szeptember 21-én Sárisápon szintén a kisgyermekes családokat szólítják meg.

Knyazovics Edina, Sárisáp művelődésszervezője

Október 26-án Súron, Magyarország legszebb fekvésű településén kincskereső játékra invitálják az érkezőket.

Sógorka Miklós, Súr Község polgármestere

A túra utolsó állomása Tatabánya, november 16-án a Ranzinger-kilátót hódíthatják meg a kirándulók.

John Katalin Tatabánya Megyei Jogú Város alpolgármester asszonya

A szervezők bíznak benne, hogy sokan kapnak majd kedvet a túrákhoz, nem egy, hanem akár több helyszínre is regisztrálnak, és ezáltal jobban megismerik megyénk gyönyörű tájait és értékeit”’ – hangzott el a tájékoztatón.

Forrás: hoditoturak.hu