Stadionavató mérkőzés

Október 24-én, vasárnap avatták fel a korszerűsített Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadiont. Az ünnepélyes átadó után az érdeklődők a Dorog-Csákvár mérkőzést nézhették meg, ahol a dorogiak a 15. perctől emberhátrányban voltak, végül kikaptak a Fejér megyei együttestől.

A beszédeket a szomszédos uszoda galériájában tartották meg. Először dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője tartott beszédet. „Azt hiszem, hogy jeles nap ez a dorogi labdarúgás történetében, hiszen végre itt is sikerült modernizálnunk a sportlétesítményt az UEFA előírásainak megfelelően. Dorog mindig híres volt a sportéletéről. Az elmúlt években a sportcsarnokot modernizáltuk, most pedig a stadiont.” – mondta a képviselő, majd megjegyezte: „Szerencsére az állam a dorogi futballt is megtámogatta, de folytatni kell a munkát, hiszen a lelátók és kiszolgálóépületek felújítása még hátra van.” Végül a képviselő kiemelte: „Mindig vannak olyan hangok, amelyek a stadionépítéseket kiemelten szeretik támadni. De ha azt vesszük, hogy a sportnak milyen közösségformáló ereje van, milyen perspektívákat tud nyújtani a fiataloknak, milyen lehetőségeket, akkor el kell, hogy ismerjük, hogy nélkülözhetetlen az életünkben.”

Másodikként Vámos Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) versenyigazgatója mondott beszédet, aki kiemelte, hogy 2010 óta a magyar labdarúgás infrastrukturális hátterének fejlesztésében és megteremtésében Magyarország kormánya, az MLSZ vezetése, az önkormányzatok és sportszervezetek közösen példa nélküli eredményeket értek el és ez történt most Dorogon is. „A dorogi futballklub eredménye, történelme igazán tiszteletre méltó. 1914-ben alakult 107 éves klubról beszélünk, amely a 108. hivatalos labdarúgó bajnoki évadjában vitézkedik, és ez a sportegyesület valóban páratlan történelmet írt. Mindig meghatározója volt a magyar labdarúgásnak, és én úgy gondolom, hogy hosszú lenne felsorolni azokat az eredményeket, amelyekkel ez a klub rendelkezik, valamint azoknak a neveit, akik meghatározták és öregbítették a dorogi futball mindenkori hírnevét.” – tette hozzá a versenyigazgató. Végül megjegyezte: „Az MLSZ nevében kívánom, hogy szeressék, vigyázzanak erre a sporttelepre és adjon nagyon sok örömet mindenkinek, hiszen szép környezetben, jó körülmények közé mindenki szívesebben jön, legyen szó kicsiről és nagyról, fiatalról és örökifjúról egyaránt.”

Harmadikként dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere osztotta meg gondolatait: „Egy részleges és befejezetlen felújításnak az örömteli pillanatában vagyunk jelen. Azért részleges, mert most a szükséges minimum feltételeket teljesítettük, hiszen még előttünk áll egy-két olyan műszaki infrastrukturális művelet, amelyet nyilván el fogunk végezni, de nem akartunk ellenállni annak az érzelmi nyomásnak, ami az egyesület részéről megfogalmazódott, hogy hosszú idő után végre szeretnének itthon játszani.” A polgármester arról is beszélt, hogy kedvezőtlen előjelekkel indult ez az év, hiszen a járvány miatt korlátozások voltak. Ennek ellenére egy nagyon jó évet zárt Dorog. „Túl vagyunk egy nagy útfelújításon a művelődési ház alagsorában tekepályát adtunk át, most pedig a korszerűsített stadiont avatjuk fel.” – sorolta a városvezető, majd megjegyezte: „A stadionra vonatkozó előttünk álló feladatokat is tervezzük, és a sportszeretetben érintettek teljes köre biztos lehet abban, hogy a műszaki és környezeti feltételeknek a biztosítása mellett a szurkolói kényelem és az esztétikai igényeknek megfelelő munkát tovább fogjuk folytatni. Erre kötelez bennünket Buzánszky Jenő neve is.”

A beszédeket követően a résztvevők egy kisfilmet néztek meg, amiben felgyorsítva mutatták meg az elvégzett munkálatokat, majd megtekintették a Dorog-Csákvár bajnoki mérkőzést. Ugyan a Dorog nagy lendülettel kezdte a meccset, a kapura nem jelentettek veszélyt Szedlárék. Ugyanakkor a Csákvár remek kontrákat vezetett a megszerzett labdákkal, s előbb egy ilyen megakadályozásáért piros lapot kapott a hazaiak csapatkapitánya, Lénárth Tamás, majd Takács Tamás öt perc alatt kétszer is bevette a tehetetlen Mursits hálóját. A kétgólos hátrány érezhetően megfogta a vendéglátók lendületét, s úgy mentek pihenőre, hogy egyetlen alkalommal sem veszélyeztették a csákvári kaput. A térfélcserét követően ugyan mindent elkövetett a hazai gárda a pontszerzés érdekében, de még a szépítés sem jött össze.

LABDARÚGÓ NB II – 13. FORDULÓ 
DOROGI FC–AQVITAL FC CSÁKVÁR 0–2 (0–2)
Dorog, 
Buzánszky Jenő Stadion, 500 néző. Vezette: Görög Márió (Mohos Milán, Máyer Gábor)
DOROG: Mursits – Kárász, Dlusztus, Izing, Papp M. (Keresztes, 89.) – Lénárth – Girsik (Oldal, 72.), Szerencsi, Hajdú (Pohner, 72.), Szedlár – Szabó L. (Nagyházi, 29.). Vezetőedző: Fenyvesi László
CSÁKVÁR: Auerbach (Zelizi, 32.) – Major G., Tányéros, Dulló, Bencze M. – Mészáros D., Ominger (Molnár R., 73.) – Mim (Murai, 86.), Kártik (Bakos, 73.), Torvund – Takács T. Vezetőedző: Mónos Tamás
Gólszerző: Takács T. (0–1) a 24., Takács T. (0–2) a 29. percben
Kiállítva: Lénárth (Dorog, utánrúgásért) a 15. percben

MESTERMÉRLEG
Fenyvesi László:
 – Nagyon készültünk a mai meccsre, de a korai kiállítás döntően befolyásolta a folytatást. A Csákvár az első helyzetét egyből gólra váltotta, s bár utána nagyon keményen dolgoztak a játékosaim, ezúttal semmi sem sikerült.
Mónos Tamás: – Nagy sikerként éljük meg ezt a győzelmet, hiszen úgy érkeztünk Dorogra, hogy valamit visszahozunk a legutóbb a Szolnok ellen elvesztegetett két pontból. Időnként jól is játszottunk, úgy gondolom, megérdemelten nyertünk.

Forrás: nemzetisport.hu, dorogimedence.hu