Az V. Országfutás fellépői: Freestyle Foci Team

Az idei tavaszi országfutást március 18-án fogjuk megrendezni a LógaTónál, amire idén először vendégeket is hívtunk. A Freestyle Foci Team Magyarország egyetlen, hivatalos szabadstílusú futball csapata. Az egyik tagjukkal, Lipták Zoltánnal beszélgettem.

– Mikor és hogyan jött létre a csapat?

– A Freestyle Foci Team 2006 óta létezik, amikor 3-4 fiatal freestyle focis úgy döntött, hogy létrehoznak egy egyesületet és közösen művelik tovább ezt a műfajt. Tehát egy 11 éves múltra visszatekintő csapatról van szó, aminek a neve egybecseng az egész sportág nevével. Jelenleg 6 tagunk van, mindannyian 20 év felettiek vagyunk, zömében egyetemisták.

– Honnan kaptatok ehhez a sporthoz kedvet? Tagjai voltatok valamelyik focicsapatnak?

– A freestyle focinak nincs igazán köze a hagyományos futballhoz, bár sokan azt hiszik. Ez főleg a trükközésről, technikázásról szól. Vannak közöttünk olyanok, akik fociztak, de olyan is, aki előtte gördeszkázott. A freestyle focihoz kapcsolódó underground életérzés tetszett meg neki és váltott sportágat. De mindannyian a fociból táplálkozunk és ez a motiváció hajt minket.

– Szoktatok versenyekre járni?

– Évente van néhány nagyobb torna, ahol a szövetség pontokat szokott osztani a résztvevőknek. Úgy kell elképzelni, mint a tenisz világkupát. Ezekből a pontokból a végén összejön egy összpontszám és ez mutatja meg, hányadikak vagyunk a világon. Tavalyelőtt 4000 sportoló közül 14., 27., 28. helyet szereztük meg, úgyhogy büszkén mondhatom, hogy a világ élvonalához tartozunk. A hazai versenyeken pedig rendszeresen a dobogó néhány helyét sikerül megszereznünk.

– Mi a csapat specialitása?

– A freestyle foci mindenhol egyéni műfaj. A világon maximum két vagy három hozzánk hasonló csapat van, akik úgy gondolták, hogy ebből csapatműfajt kellene csinálni. A specialitásunk az, hogy egyszerre mozgunk a labdával és a csapattársakkal, vagyis egy komplett koreográfiát adunk elő. Minden produkciónk alatt zenei aláfestés hallható. Igazából először a zenét választjuk ki és csak utána döntjük el, milyen mozgás illik hozzá.

– Dorogra milyen produkcióval készültök?

– 3 fő fog részt venni az Országfutáson közülünk és több produkciót adunk elő. Három különböző bemutatóval készülünk: lesz koreográfia zenére, bemutatjuk a sportágat és lesz freestyle focis verseny, ahol a közönség lesz a döntőbíró. A gyerekeknek pedig oktatást is szervezünk, amely során megismerkedhetnek az alapokkal. Szervezünk egy dekázóversenyt is, ahol kihívjuk a helyi utánpótlás gyerekeit, megnézzük, ki bírja tovább.

– Ha valaki kedvet kap, hol tud utánanézni a trükköknek?

– A Youtube csatornánkra folyamatosan töltjük fel az oktatóvideókat, ahol elmagyarázzuk, hogyan lehet egy-egy trükköt megcsinálni. A Facebook csoportunkba pedig szívesen veszünk minden érdeklődőt, itt igazi párbeszéd folyik és segítünk mindenkinek, hogy jobban megismerje ezt a sportágat. Elmagyarázzuk, hogyan tudnak fejlődni, hogy indulhatnak versenyeken, milyen eszközökre van szükségünk.