Sárdi Tamás BSI Futónagykövet és Báthori Attila a Piros 85-ön

Sárdi Tamás, a Dorogi Futókör elnöke, BSI Futónagykövet és Báthori Attila, a Dorogi Futókör tagja a Piros 85 elnevezésű terepfutóversenyen fognak helytállni október 28-án, szombaton. A táv 87,61 km, a szintemelkedés 3205 méter.

A Piros 85 története

A túra előtörténete még a Magyarországi Kárpát Egyesülethez (MKE) kötődik. Az 1993. évben Jávor Zoltán azon kezdett el gondolkodni, hogy a Szentendrei HÉV Csillaghegy megállójától Budaörs főútjáig mintegy 90 km hosszon folyamatosan vezető piros jelzésen lehetne rendezni egy teljesítménytúrát. Az ötletet akkori egyesületének, az MKE-nek vetette fel, amely a következő évtől vállalta a túra megrendezését. 1994. november első hétvégéjén három táv közül választhattak az első résztvevők: a teljes távon kívül a Csillaghegytől Nagykovácsiig vezető 65 km-es, valamint a Csillaghegytől Dobogókőig vezető 35 km-es távokon indultak túrázók.

A 2006. évben az MVTE fennállásának tizedik évfordulója alkalmából kettő – egyszeri alkalomra tervezett – távval bővítették a túrát. Az egyik a Szakó-nyeregből kiinduló, Pilismaróton át ugyanoda visszatérő 20 km-es betétkör beiktatásával egy 105 km-es jubileumi táv volt Magyar Vándor 105 elnevezéssel. A másik Dobogókőről indulva a Vörös-hegy nyergéből az egyik tagtárs Pilisvörösváron található otthonáig vezető 20 km-es táv volt Magyar Vándor 20 elnevezéssel. A jubileumi rendezés tapasztalataiból és sikereiből kiindulva a 20 km-es távot megtartották állandó rendezvénynek. Mivel Csillaghegyen fedett rajtoltatási lehetőség nincs, ezért a túra rajtját a következő évtől áthelyezték a Szentendrei HÉV Rómaifürdő megállójához. A teljes táv Rómaifürdőtől Budaörsig immáron 88,66 km. Ennek teljesítése már  nagyon komoly sportteljesítmény, ezért ennek elismerésére és még értékesebbé tétele érdekében  2004.-től a teljes táv teljesítőit tűzzománc jelvénnyel díjazzák.

A terepfutás népszerűsödése miatt úgy döntött az egyesület, hogy a leghosszabb távot 2008-tól futóversenyként is megrendezi.

Egy kis ízelítő a terepről:

 

Aki szorítani szeretne Tominak, az alábbi linken élőben követheti, hol tart a versenyen: A VERSENYEREDMÉNYEK LINKJE

– a 136-os(Tomi) és a 10-es (Attila) rajtszámot kell keresni. 8:30-kor indulnak neki a távnak és a célidejük 12 óra.

Hajrá fiúk!