Babakocsis sétaút Kesztölcön – szavazás a MOL kutaknál

Április 1-jén, hétfőtől a dorogi és az esztergomi MOL kutaknál szavazhatunk arra, hogy megvalósuljon egy szimpatikus kezdeményezés, ami a dorogiaknak, esztergomiaknak is kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

Nyírő Andrással, a Virágzó Kesztölc Egyesület elnökével beszélgetett Lehoczki Dávid.

Babakocsis sétautat terveztek a Pilisbe. Honnan jött az ötlet?

A program célja, hogy kényelmes sétaútvonalat biztosítsunk kisgyerekes családoknak a Pilisben. Sok fiatal szülő szívesen mozogna, de nincsenek olyan útvonalak, ahol babakocsival vagy babamotorral lehetne haladni. A túraútvonal körbeöleli Kesztölcöt, átértelmezi a régi mezőgazdasági utat, és így újfajta kapcsolódást kínál a közösségnek a festői környezettel.

4 km hosszú túraútvonalat jelölünk ki a babáknak mamáknak. Pihenőhelyet is kialakítunk, itt lehetőség lesz szoptatásra, pelenkázásra. Parkolóhelyeket jelölünk ki azoknak, akik a távolabbról érkeznek hozzánk. A könnyebb tájékozódás kedvéért az útvonalról térképet készítünk. A túraút akadálymentes lesz, így kerekesszékkel be lehet járni. Az útvonal átadásakor vidám közös túrát hirdetünk, családias piknikkel.

Gyakran látjuk az akcióitokat, mivel foglalkozik a Virágzó Kesztölc Egyesület?

Célunk, hogy Kesztölc hagyományait közel hozzuk a fiatalokhoz, és megmutassuk a falu értékeit a világnak. Feladatunknak tartjuk az egészséges életmód fejlesztését és a turizmus erősítését Kesztölcön.

Gyerektúrákat szervezünk: ovis túra, kökörcsin túra, augusztusi éjszakai gyerektúra. Szervezzük a Hódító Túrákat. Két kerékpárút kialakítását kezdeményeztük: a PilisBike kesztölci leágazását és a Kesztölc-Dorog kerékpárút kiépítését. Kiadtuk 10 000 példányban a Kesztölci nevezetességeket bemutató térképet, és hozzá mobil alkalmazást és weboldalt (http://aktiv.kesztolc.hu). Fákat ültetünk és ivókutat nyitunk a játszótéren. Közösségi alapon üzemeltetjük az Erdészház Turistaszállót. A szállót tavaly nyitottuk, idén a kerékpáros vándortáborok 400 iskolásának biztosítunk szállást és ellátást.

Milyen túrákat szerveztek?

Néhány hete babakocsis túrát szerveztünk a Pilisbe. 2018-ban két túrát szerveztünk ovisoknak: tavasszal a Strázsa-hegyre mentünk Kökörcsin-túrára, a nyáron a Csillaghullás Minifesztivál alatt szerveztünk éjszakai csillagles túrát a Kétágú-hegyhez. A résztvevők arra biztattak, hogy alakítsunk ki olyan túraútvonalat, ahol babakocsival is biztonságosan lehet közlekedni. Online kérdőíven mértük fel a közösségi igényeket. Kesztölcön, Dorogon és Esztergomban sok kisgyerekes fiatal keres aktív mozgási lehetőséget. A Pilis adja magát a csodálatos természeti környezettel, de meredek, köves útjain babakocsival nem lehet kirándulni. A kérdőívre 45 fő válaszolta, hogy igényt tart árnyékos pihenőhelyre a túraútvonal mellett.

Hogyan tervezitek megvalósítani a babakocsis sétautat?

Kismamákkal, kerekesszékesekkel konzultálva kijelölünk 4 km hosszú akadálymentes körséta útvonalat. A diákönkéntesekkel az útvonalat festett jelekkel jelöljük. A tervezésbe a kezdetektől bevonjuk az érintetteket, a kivitelezésben is részt vesznek, ezért a sajátjukénak fogják tekinteni ezt az új lehetőséget. Ezzel új belépési pontokat is kínálunk a fiatal családoknak a kesztölci közösségi életbe.

Árnyékos pihenőhelyet alakítunk ki, ami alkalmas pelenkázásra, szoptatásra. A túraútvonal megközelítéséhez parkolóhelyeket is kijelölünk. A munkákban egyesületünk önkéntesei vesznek majd részt. Az útvonal tervezésébe gyakorlott túravezetőket és a falugondnokot is bevonjuk.

Dorogról is kaptatok bíztatást.

Nagyon megtisztelő, hogy a dorogi Hétszínvirág Óvoda Zöld Levelecske Nyílt Alapítványának kuratóriuma támogatja a projektet. Az óvoda alkalmazotti közössége részt vett egy kiránduláson Kesztölcön, aminek keretében megismerhették a környék természeti adottságait. Támogatják a projekt megvalósítását azért is, mert a kicsigyermekes, vagy kerekesszékbe kényszerülőcsaládtaggal is könnyen megközelíthető, hiányt pótló kiránduló hely a környék településeinek lakói számára is.

Mitől tekinted sikeresnek a projektet?

Akkor érezzük sikeresnek a projektet, ha mindenki, aki részt vesz a kialakításban, sikerélményekkel fog gazdagodni. Természetesen a projekt akkor lesz sikeres, ha sokan használják az új túrautat, ha más településekről is eljönnek hozzánk azért, hogy egy jót sétáljanak, és utána beüljenek a cukrászdába, megismerkedjenek a falu szolgáltatásaival. Akkor lesz azonban igazán sikeres a projekt, ha lesz folytatás, ha legközelebb más ügyeket is meg tudunk valósítani együtt.

Miért szavazzanak rátok a MOL kutaknál?

A Pilis lábánál jó levegőn, csodálatos környezetben 4 km hosszú túraútvonalat jelölünk ki a babáknak/mamáknak. Pihenőhelyet is kialakítunk, itt lehetőség lesz szoptatásra, pelenkázásra. Parkolóhelyet jelölünk ki azoknak, akik a távolabbról érkeznek hozzánk. A könnyebb tájékozódás kedvéért az útvonalról térképet készítünk. A túraút teljes hosszában akadálymentes lesz, így kerekesszékkel be lehet járni. Az útvonal átadásakor vidám közös túrát hirdetünk, családias piknikkel.

Forrás: dorogimedence.hu