Hódító Túrák túrasorozat

Bemutatkozik a Hódító Túrák túrasorozat

A Hódító Túrák Komárom-Esztergom megye legújabb túrasorozata, amely során a résztvevők megismerhetik ennek a csodálatos környéknek a gasztronómiáját, a legszebb pontjait és még az egészségüket is megőrzik közben. Három civil szervezet – Dorogi Sport, Virágzó Kesztölcért Egyesület és Lábatlan Go – összefogásával jött létre. Mivel hisznek a közös munkában, szeretik egymás rendezvényeit, ezért rukkoltak elő a túrasorozat ötletével.

Az ötletgazdákkal, Szekér Zoltánnal (Dorogi Sport), Nyírő Andrással (Virágzó Kesztölcért Egyesület) és Kiss Gáborral (LábatlanGo) arról beszélgettünk, miért is különleges ez a túrasorozat.

Szekér Zoltán szerint mind a turizmusban, mind a régió fejlesztés esetében térségben érdemes gondolkodni. Ezt a szemléletet tovább lehet vinni a termékekre és szolgáltatásokra, amit a környező lakosság is igénybe vehet. Ezért nagy öröm részéről, hogy egy térségi szintű összefogás tud megvalósulni. Reméli, hogy ez csak a kezdeti lépés, mivel terveik szerint a jövőben a Hódító Túrák az egész megyét fel fogja ölelni és újabb elemekkel tud bővülni. A túrasorozat erejét a közös célban látja, hiszen mindenkinek az a célja, hogy a helyi értékeket, látványosságokat közelebb vigyék az itt és a környékben élőknek. Közös erőnek érzi még azt is, hogy mindenki minőséget szeretne adni az érdeklődőknek. Jelenleg a helyieket kívánják megszólítani, főleg az amatőr természetjárókat, természetkedvelőket, akiknek teljesíthető, könnyed programot kínálnak. A Dorogról induló túrák minden évben egy kihívással lesznek meghirdetve, ami ebben az évben a lövészet lesz. Idén csúzli- és íjászversenyben mérhetik össze a tudásukat a jelentkezők. A legtöbb pontot összegyűjtők között nyereményeket osztanak ki.

Nyírő András, a Virágzó Kesztölcért Egyesület tagja kiemelte, hogy azokat a fiatalokat, fiatal családosokat célozták meg, akik fél napos programokat szeretnének helyben eltölteni, felidézve a gyerekkorukat, jó társaságban, vidám szervezőkkel, családias hangulatban. Megismerhetik a környékbeli településeket is, hiszen a kesztölciek ellátogathatnak Dorogra és Lábatlanra is, és viszont. Ez az összefogás szimbolizálja a környék turizmusának a fejlődését is, hiszen megújultak a települések és a kínálatok is. Csodálatos tiszta levegő várja a túrázókat és helyi termékek. Ez a kis túra nem a hatalmas teljesítményekről szól, hanem a felfedezés élményéről. Arról, hogy a gyerekeinknek is meg lehet mutatni ezeket a helyeket, lelassítani és élvezni a jó társaságot. Mindhárom szervezet az egyéb rendezvényeikkel már letett egy minőséget az asztalra, amit fontos folyamatosan fenntartani. Ez egyben biztosíték is a résztvevők számára, hogy bármelyik eseményre látogatnak el, nem kell csalódniuk. Az érdekessége még a sorozatnak, hogy mindhárom település mögött ott van egy hegy, amikre gyerekkorukban másztak fel az emberek és azóta eltávolodtak tőlük. Ezt az ifjúkori élményt szeretnék visszahozni, hogy újra a helyieké legyenek ezek a hegyek. Attól hódító a túra, hogy meghódítjuk ezeket a magasságokat, de magunkat is, hiszen ezáltal újra visszatalálunk a természetbe.

Kiss Gábor szerint a LábatlanGo különlegessége az, hogy ők kifejezetten a kisgyermekes családokat célozták meg. Egy olyan kötetlen túrát szerettek volna, amin két kicsivel is könnyedén végig lehet menni. Ez nem teljesítménytúra, nincs limitidő, ami alatt be kell érni a célba. Pecsételőpontok azért itt is vannak, de a két táv (9 km és 15 km) mindegyike könnyedén teljesíthető gyerekekkel is. Egy jó vasárnapi programot szerettek volna és azt, hogy megszerettessék a túrázást, mint mozgásformát a környékbeliekkel. Lábatlant ipari településként ismerik, pedig gyönyörű környezetben fekszik: a Gerecse lábánál, a Dunával övezve. Ezt a különleges tájat is szerették volna bemutatni az érdeklődőknek. Tavaly az első alkalommal egy hét alatt több, mint kétszázan jelentkeztek, ebből is látszott, nagy az érdeklődés a programra. A nagynevű túrákkal csak úgy tudják felvenni a versenyt, ha a résztvevők viszonylag sokmindent kapnak a nevezési díjért cserébe: ételt a túra végén, emléktárgyat, jelvényt. A túrasorozatnak azért örülnek, mert nem konkurenciát látnak egymásban, hanem azt, hogy az összefogással még több emberhez eljuthat Lábatlan híre.

Az első túra időpontja május 13., amely során Dorogról indulva a Gerecse hegység keleti részén található Gete-hegy környékét fedezhetik fel a túrázók.
Június 3-án Kesztölc várja a Pilis szerelmeseit.
Október 8-án pedig zárásként a LábatlanGo elnevezésű eseményen vehetnek részt az érdeklődők.

Aki teljesíti mindhárom túrát, a végén fém kitűzővel jutalmazzuk.