Geotúra a Pilis-tetőre

Földtani kirándulásunk során most magasra törünk! Célunk nem más, mint a Pilis legmagasabb pontjának elérése (Pilis-tető, 756 m). A Vaskapu-völgy és a Vaskapu-szikla, valamint a víznyelők és barlangok geológiai látványosságai mellett a tavaszi erdő védett élőlényeivel is megismerkedünk (harkályok, hollók, kisemlősök). A csúcs környéki sérülékeny vegetáció megőrzésének jelentőségéről azért kell szót ejtenünk, mert számos meleg időszaki reliktum növényfaj (pl. magyarföldi husáng) itt lelt menedéket. A Pilis-tetőn nemrég épült Boldog Özséb-kilátóból jó idő esetén a Pilis és a szomszédos Visegrádi- illetve Budai-hegység vonulataiban gyönyörködhetünk majd, és lehetőségünk lesz azok földtanát is áttekinteni. A terület kultúrtörténeti szempontból is rendkívül izgalmas, hiszen két szerzetesrend, a pálos és a ciszterci is hagyott maga mögött épített emlékeket az elmúlt évszázadokból…

A geotúra időpontja: 2017. március 5. vasárnap

Találkozó: 10.00 óra, Pilisszentkereszt, temetői parkoló TÉRKÉP >>>

Útvonal: Pilisszentkereszt – Trézsi-kút – László-kúpja – Pilis-tető (kilátó) – Simon-halála – Vaskapu-völgy – Klastromkert – Pilisszentkereszt.

Táv/szintemelkedés: 13 km/450m

Időtartam: kb. 5-6 óra

Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Előjelentkezés: március 4. szombat este 18.00-ig, telefonon (30/919-58-68) vagy E-mail-ben (szarvashaz@szarvashaz.hu) a név, a létszám és a mobiltelefonos elérhetőség megadásával.

Várok mindenkit szeretettel: Czibula György geotúra-vezető

(kép forrása: turistamagazin.hu)