A korábbi MTK mérkőzések hibáiból tanulnak és készülnek a továbbjutásra – interjú Németh Szabolccsal a Magyar Kupa szereplésről

A Dorogi FC lendülete töretlen a Magyar Kupában, hiszen a III. Kerületi TVE csapata ellen kettős győzelemmel jutottak tovább. A sorsolás szerint a negyeddöntőben az MTK ellen lépnek majd pályára, az első mérkőzésre 2020. március 4-én, szerdán 14:30-kor kerül sor a Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadionban. Ennek apropóján beszélgetett Németh Szabolcs vezetőedzővel Kovács Csilla.

Mit éreztetek, amikor Simek Péter kihúzta az MTK nevét az urnából a Magyar Kupa negyeddöntőjének sorsolásán?

Amikor erről beszélgettünk a játékosokkal, kiderült, hogy a csapaton belül felemás érzések voltak ezzel kapcsolatban. Volt, aki szeretett volna NBI-es csapatot, mert jó lett volna ellenük pályára lépni, fel tudtuk volna mérni, hogy hol tartunk és biztosan sok néző is kilátogatott volna. Én személy szerint azonban örültem, hogy az MTK lesz az ellenfelünk, mivel 50-50 % esélye lesz mindkét csapatnak a mérkőzéseken. Nagy dolgot tudnánk véghez vinni, ha kiütnénk az MTK-t és továbbjutnánk az elődöntőbe. Nem mindennap játszik a Dorog Magyar Kupában a legjobb nyolc között. Legutóbb 1991-ben a Vác ellen jutottunk a negyeddöntőbe, akkor idegenben rúgott több góllal az ellenfél mehetett tovább.

Az MTK-t jól ismeritek, hiszen ők is az NB II-ben szerepelnek. Jelenleg ők a listavezetők, a Dorogi FC a 12. helyen áll. A bajnokságban már mind a két meccset lejátszottuk ellenük, ősszel 0-4 itthon, majd tavasszal 2-1 idegenben. Milyen különleges taktikával készültök a kupameccsre?

Az elmúlt két mérkőzés hibáit kielemeztük, ezekből próbálunk tanulni . Az első meccsen a 4-0-s vereség nagyon rosszkor jött, a szezon elején, akkor nagyon sűrű volt a program, azon a héten a harmadik mérkőzésünk volt és a játékosok fáradtak voltak. A második mérkőzés teljesen más volt , akkor a második játékrészében volt esélyünk az egyenlítésre is. A szombathelyi mérkőzés után elkezdünk felkészülni a hazai kupamérkőzésre, hogy megpróbáljuk győzni.

Németh Szabolcs10

Hogy bírja a csapat fizikailag és mentálisan a dupla leterheltséget? Hiszen a kupa mellett a bajnokságban is helyt kell állniuk a játékosoknak.

Nagyon sűrű a programunk, jelenleg vasárnap-szerda-vasárnap-szerda ritmusban játszunk. Két és fél hét alatt lesz hat mérkőzésünk. Ha nemzetközi kupában szereplő csapatokat nézünk, legyen az akár a Fradi vagy a Vidi, vagy akár egy BL-ben szereplő Barcelona, ők is megérzik ezt a fajta terhelést. Nekik sem olyan a teljesítményük, ha egyszerre két fronton harcolnak. Igazából én is érdeklődve várom, hogy bírják a játékosok a terhelést, de bízom benne, hogy jól fogunk kijönni ebből a sorozatból.

Tudsz a kezdőcsapaton változtatni, hogy legyen lehetőség pihenésre és új emberek bemutatkozására is?

Azt gondolom, a keretben létszámban megvagyunk. Mindenki kap játéklehetőséget ebben az erőltetett menetben. A heti felkészülésbe mindenki beleteszi a munkát és mindenki megérdemli azt, hogy pályára lépjen. Az összeállításnál figyelembe vesszük, kik azok, akik az adott mérkőzésre kidolgozott taktikai elképzeléseket a legjobban meg tudják valósítani és azt is, ki mennyire lesz friss, hiszen nem szeretnénk, hogy valaki lesérüljön.

Németh Szabolcs8

Most van olyan játékos, aki sérült és nem bevethető?

Két ember van, aki jelenleg sérüléssel bajlódik. Barna Gergő talán már hétvégén pályára léphet és reméljük Csillag Dárius is hamarosan felépül a térdműtétjéből.

Milyen a hangulat az öltözőben? Szóba került-e már, hogy mi lenne, ha továbbjutnátok?

Családias a hangulat, a srácok is izgatottan várják az elkövetkező napokat, heteket, meccseket. Igazából volt már szó az MTK-ról is, de előtte még vár ránk a Szombathely elleni találkozó, ahol szeretnénk megszerezni a három pontot. Mindig csak a következő meccsre figyelünk, arra fókuszálunk. Fölösleges ennyire előre nagyon álmodozni, mert a legfontosabb meccs az mindig a következő.

Említetted Szombathelyt és a Haladást, a következő mérkőzés színhelyét. Milyen lesz “hazalátogatni”?

Biztosan jó. Nagyon szeretem Szombathelyet, ott kezdtem el focizni 7 éves koromban, ott voltam utánpótlás játékos, ott kezdtem el edzősködni és a csapataimmal szép sikereket értem el. A klub történetének első utánpótlás bajnoki címét szereztük meg, Bajnokok Ligája szereplésünk volt, de most itt, Dorogon dolgozok. És azért dolgozok itt, hogy a Dorog minél sikeresebb legyen és a dorogi szurkolók minél elégedettebbek és boldogabbak legyenek.

Németh Szabolcs3

Vannak-e megfogalmazott célok a bajnokságban vagy a Magyar Kupában? Milyen eredményekkel lennétek elégedettek?

A bajnokságban szeretnék a 8-10. hely között szerepelni, a szezon elején ezt a célt tűztük ki magunk elé. Azzal, hogy a Magyar Kupában ilyen sokáig eljutottunk, megnehezítettük a saját dolgunkat, de itt most már szeretnénk élvezni a mérkőzéseket. Persze evés közben jön meg az étvágy, szeretnénk minél tovább jutni, de nincs kimondva, hogy Kupát kell nyerni és irány Európa.

Sokan látogattak el a kupameccsre a Dorogi FC szurkolói közül? Milyen nézőszámot vártok az MTK elleni mérkőzéseken?

A III. Kerületi TVE elleni mindkét találkozó szerdán 13:00 órakor volt, lehetetlen időpontban. Ennek ellenére mind idegenben, mind hazai pályán nagyon sok Dorogi FC szurkoló buzdította személyesen is a csapatot, többen szabadságot vettek ki emiatt. Nagyon reméljük, hogy az MTK ellen is sok szurkolónk látogat majd ki a mérkőzésekre és nagyon köszönjük az eddigi támogatásukat mind ebben a sorozatban, mint a bajnoki meccseken is. Van egy keménymag, akik a hazai találkozók mellett elkísérnek minket az idegenbeli mérkőzésekre is. Azt reméljük, ez a bázis folyamatosan növekedni fog, jó lenne, ha egyszer teltház előtt tudnánk itt Dorogon játszani egy szép új stadionban.

A kupameccs előtti napon (2020. március 3. kedd 19:00, Sportmúzeum) lesz a szurkolói ankét. A klub részéről a vezetőségen kívül veled és Lénárth Tamással találkozhatnak az eseményre látogatók. Miről lesz szó az ankéton?

Szeretnénk felvázolni a klub jövőre vonatkozó elképzeléseit és a szurkolók által feltett kérdésekre is szívesen válaszolunk. Szeretettel látunk mindenkit, aki érdeklődik a Dorogi FC mindennapjai iránt.

Köszönjük az interjút, nagyon sok sikert kívánunk nektek mind a Magyar Kupában, mind a Merkantil Bank Ligában! Hajrá Dorog!

Németh Szabolcs7

(fotók: Bódi Zsolt Photography)

A Dorogi FC közelgő eseményei

Szurkolói ankét

2020. március 3. kedd 19:00
Dorog, Sportmúzeum

Kupamérkőzések

2020. március 4. szerda 14:30
Dorogi FC – MTK
Dorog, Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion

2020. március 11. szerda 18:00
MTK – Dorogi FC
Budapest, Hidegkuti Nándor Stadion

Bajnoki mérkőzések

2020. március 1. vasárnap 17:00
Szombathelyi Haladás – Dorogi FC
Szombathely, Szombathelyi Haladás Stadion

2020. március 8. vasárnap 14:30
Dorogi FC – Gyirmót FC Győr
Dorog, Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion