Tippek tavaszi fáradtság ellen

Itt a tavasz, hamarosan tartós felmelegedés várható. Sokan azonban, ahelyett, hogy élvezni tudnák a természet megújulását, ólmos fáradtsággal, aluszékonysággal, ingerlékenységgel küzdenek. Nekik szeretnénk néhány tippet adni, hogyan tudják leküzdeni ezt az érzést.

A tavaszi fáradtság a szervezet természetes válaszreakciója arra, hogy téli üzemmódból nyáriba kell átállnia. A tél folyamán nagyon hamar sötétedik, ezért szervezetünk “alvási hormont” kezd termelni. Tavasszal, amikor újra hosszabbodnak a nappalok és több fényt kap a szervezetünk, ennek a hormonnak a termelődése lecsökken. Ez okozza ezt az időszakos lelassulást. Ráadásul a fény hatására képződő “boldogsághormon” csak lassan éri el azt a szintet, ami már pozitív hatással van a szervezetre.

Ahhoz, hogy folyamatosan energiával telik legyünk, fogadjunk meg néhány tanácsot:

1. Változtassunk az étkezésünkön!

Télen általában jobban kívánjuk a zsírosabb, nehezebb ételeket, amik kalóriadúsak és zsírban gazdagak. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, amelyek vitaminokkal és ásványi agyagokkal töltik fel a szervezetünket.

2. Mozogjunk minél többet a friss levegőn!

Segíti az anyagcserét, felpezsdíti a vérkeringést, növeli az állóképességünket és erősíti a csontjainkat. A mozgás során felszabaduló hormonok elégedettség érzést keltenek bennünk és oldják a depresszió tüneteit.

3. Fogyasszunk több folyadékot!

Minél több folyadékot fogyasztunk, annál hamarabb ürül ki a szervezetünkből a felhalmozott salakanyag. Ráadásul bőrünk sokáig fiatal és ruganyos marad.

4. Szaunázzunk!

A szauna szintén segít a salakanyagokat eltávolítani a szervezetünkből, felpezsdíti a vérkeringést és eltávolítja az elhalt hámréteget a bőrünkről.

5. A reggelt kezdjük hideg-meleg vizes váltózuhannyal!

Ha ezt a módszert alkalmazzuk, akkor egész nap frissek maradhatunk. A zuhanyt kezdjük kellemes hőmérsékletű vízzel, majd fokozatosan hűtsük le. Ismételjük meg párszor, de ügyeljünk arra, hogy hideg vízzel fejezzük be a műveletet.

+1 Töltsünk sok időt azzal, ami örömet okoz számunkra!

A testi megújulást kövesse a szellemi-lelki feltöltődés is. Gondolkodjuk pozitívan, csináljunk olyan dolgokat, amik boldoggá tesznek bennünket. Csendesedjünk el, gondoljuk át a céljainkat. Ha kialakítjuk a test-lélek-szellem hármasegységében a harmóniát, akkor elkerül bennünket a depresszió és a fáradtság és az idei tavasz valóban újjászületés lesz számunkra.