Fekete Gyémánt Kupa

Hétvégén immár hetedik alkalommal rendezte meg a Dorogi Nehézatlétikai Club a hagyományossá vált Fekete Gyémánt Kupát. A dorogi Városi Stadion korszerűsítése és a Birkózócsarnok építése miatt a rendezvénynek ezúttal a tokodi Hegyeskő Általános Iskola adott otthont. Az eseményen idén is számos ország vett részt. Moldávia, Horvátország, Olaszország, Észtország, Litvánia, Szlovákia, Ukrajna, Csehország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország és a hazai csapat képviselői léptek a szőnyegre a rendezvényen. Az új helyszínen is remek küzdelmeknek lehettek szemtanúi a nézők és a birkózóknak ugyanolyan keményen kellett küzdeniek egy-egy győzelem megszerzéséért.

Első nap az egyéni versenyekre került sor, amelyeken 165 induló küzdött meg egymással. A Fekete Gyémánt a kadet korosztály legerősebb hazai versenye, válogatóverseny. Egy itteni jó szerepléssel a sportolók az áprilisi európa bajnokságra, majd a nyári világbajnokságra szerezhetnek kvótát.

dnc_fgy_182

A DNC versenyzői közül Klányi Krisztofer korábban már megnyert egy válogatóversenyt Tatabányán, itt harmadik helyet szerzett meg, így bebiztosította magának a válogatottságot.

dnc_fgy_183

Frank László a 80 kg-osok között versenyez, de még nagyon fiatal ebben a korosztályban. Neki most egy vesztes mérkőzése volt, de tapasztalatszerzésnek remek alkalom volt a fiatal sportoló számára. Neki még bele kell erősödnie a súlycsoportjába.

dnc_fgy_184

Kovács Erik szintén 80 kg-ban versenyez, ő már tudott hozni egy győztes meccset. Sajnos ellenfele kikapott, így nem jutott be vigaszágon birkózni, de neki is még van ideje belenőni ebbe a korosztályba.

dnc_fgy_185

Dóczi Mátyás már tavaly is kipróbálta magát korkedvezménnyel ezen a viadalon, de hivatalosan ettől az évtől versenyez ebben a korosztályban, ráadásul súlycsoportot is váltott. Neki egy győztes és egy vesztes mérkőzése volt.

dnc_fgy_186

Rajos Richárdnak is hasonló eredményei születtek. Sajnos egyikőjük ellenfele sem jutott a döntőbe, így nekik sem sikerült a vigaszágon tovább birkózniuk.

Vasárnap a csapatversenyek következtek. Ezt először rendezték meg a Fekete Gyémánton és négy vegyes csapat vett részt rajta. Azért találták ki ezt a kihívást, hogy az itt maradt csapatok tovább tudjanak küzdeni. Moldova magyar vendégjátékosokkal kiegészítve indult el a versenyen, Csehország Olaszországgal, a DNC Ukrajnával, Szlovákia pedig Észtországgal indult közös csapattal. A sorrend a következőképpen alakult:
1. Moldávia
2. Csehország és Olaszország
3. DNC és Ukrajna
4. Szlovákia és Észtország

dnc_fgy_187

A rendezők szeretnék megköszönni Dorog Város Polgármesterének, Tokod Nagyközség Polgármesterének, a Dorogi Sportnak, a Gordius Inox Kft-nek, a Kova Gép Kft-nek, a Vincze Spori Print Nyomdának, a tokodi Hegyeskő Általános Iskola vezetőségének, tanárainak és a további szponzoroknak a segítséget, hogy sikerült zökkenőmentesen lebonyolítaniuk a versenyt.

A fotókat köszönjük Monostoriné Almási Edinek.